Zašto da rasteš

foto: michael easterlingunsplash

Stioici su verovali da smo svi deo jednog istog univerzuma i da su zakoni prirode isti za sve.

Pogledaj drvo kako raste u visinu. Koji je njegov zadatak? Da poraste najviše što može; da se razgrana najviše što može; da rodi što više plodova može. Svako drvo na planeti ima isti zadatak i ponaša se u skladu sa tim.

Tvoj zadatak u ovom životu je takođe da rasteš, u tvojoj prirodi je da se razvijaš.

Stoičko učenje

Stoička filozofija nas stalno opominje da budemo svesni stvari na koje možemo i na koje ne možemo da utičemo. Ne možeš da utičeš na to ko su ti roditelji i kakve gene nosiš u sebi. Ne možeš da utičeš na svoju visinu, ali ako su te roditelji dobro pazili i zdravo hranili, sigurno ćeš postići najvišu moguću. A šta ako si rođen bez sluha ili vida? Ili ako si u nesreći ostao hendikepiran? To svakome može da se desi! Onda postoji mnogo stvari koje i uz najbolju negu nećeš moći da ispraviš. 

Ali zato možeš da kontrolišeš svoju prirodu.

Stoici su pojam prirode povezivali sa razumom. Po njima, razum je smešten u duši, u njenom upravljačkom delu. Kako je razum božanskog porekla, živeti život u skladu sa prirodom (univerzumom) znači razvijati božansko u sebi – svoj (raz)um.

Od svih mogućih stvari na svetu koje ne možeš da kontrolišeš, postoji jedna čiji si ti apsolutni vladar – tvoj razum.

Ljudi retko koriste do kraja svoj razum i zato im je često teško da spoznaju šta je dobro za njih i za druge. Odatle svađa, nezadovoljstvo, frustracija, neuspeh… sve one stvari koje čoveka čine nesrećnim.

Sa druge strane, onaj ko konstantno razvija svoj razum, biva u stanju da razume bolje sebe i svet oko sebe, da donosi ispravne odluke i postigne duhovni mir i osećaj ispunjenosti.  

Ako su ti odluke lepe i dobre, takav ćeš biti i ti
Seneka


Praktični savet za stoički stil života

Tvoja dva najvažnija zadatka u životu su da budeš dobra osoba i da se baviš poslom koji voliš. Sve ostalo je traćenje vremena
– Epiktet, Razgovori, 4.1.62-64

Shvati da je vreme koje imaš ograničeno. Novac možeš izgubiti, ali ga možeš ponovo zaraditi. Možeš se i razboleti i uz pravilnu negu potpuno oporaviti. Jedinu stvar koju ne možeš nikada povratiti jeste izgubljeno vreme.

Nikada.

Iskoristi vreme koje imaš na raspolaganju da stvoriš život koji želiš za sebe, život koji je u skladu sa tvojom prirodom.

Uzmi papir i olovku. Nacrtaj horizontalnu liniju. Na njenom početku nacrtaj tačku i iznad nje napiši: POČETAK. 

Na kraju linije nacrtaj drugu tačku i iznad nje napiši: KRAJ.

Ovo je duž tvog života, od rođenja do smrti.

Sada nacrtaj treću tačku negde na ovoj duži – ta tačka treba da predstavlja sadašnji trenutak. Razmisli dobro gde ćeš je pozicionirati duž linije. Iznad te tačke napiši: SADA. 

Koliko dugo ćeš čekati pre nego što zatražiš najbolje od sebe?
– Epiktet, Priručnik, 51.1


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak