Koju igru igraš?

foto: ammar ahsan on unsplash

Nedavno sam prisustvovao snimanju videa visoke produkcije koje je podrazumevalo komplikovanu scenografiju, brojne istorijske kostime i masu statista. Podsetio sam se magije filma koja nam omogućava da putujemo kroz vreme, ponovo kreiramo istorijske događaje ili stvaramo potpuno nove svetove koji postoje samo u mašti scenariste i režisera.

Posmatrao sam glumce kako vešto ulaze i izlaze iz uloga koje tumače i bio svedok situacija iza kamere o kojima publika nikada neće saznati, a koje potvrđuju koliko je glumački posao zahtevan i naporan.

Divljenje prema glumcima me je podstaklo na razmišljanje o ulogama koje i sami svakodnevno igramo, a kojih obično nismo ni svesni.

Kada smo sasvim mali, živimo ulogu deteta. Kako odrastamo, tako preuzimamo ulogu studenta, partnera, profesionalca u nekom poslu, pa zatim supružnika, roditelja, itd. Tu je takođe i uloga komšije, građanina ili pripadnika neke vere.

Svaku od ovih uloga prati određeno ponašanje i poseban odnos prema ljudima koji nas okružuju.

Epikteta je jedan od njegovih studenata upitao za savet kako da se postavi prema svom roditelju kojeg je okarakterisao kao lošeg oca. Epiktet mu je odgovorio: ,,Ne pokušavaj da menjaš njegovo ponašanje. Njegova je odluka da li želi da bude dobar otac ili ne. Tvoj jedini zadatak je da budeš dobar sin.’’

Neke uloge su nam rođenjem nametnute – uloga deteta, brata ili sestre, pripadnika nacije, a neke sami sebi namećemo – ulogu supružnika ili roditelja, na primer. Ni jedna od ovih uloga nije obavezna, čak i one sa kojima smo rođeni. Svako od nas ima mogućnost da odbije da ih igra, pod uslovom da je spreman da snosi posledice svojih odluka.

,,Onaj koji upravlja vasionom, upotrebiće te na svaki način dobro i odrediće ti neko mesto među svojim saradnicima i pomoćnicima.”
Marko Aurelije, Meditacije 6.42

Ako želiš da budeš dobar brat, prijatelj ili komšija, moraš nastojati da svakim svojim postupkom utičeš na stvaranje kvalitetnih međuljudskih odnosa. Čak i onda kada izostane reakcija sa druge strane, ne dozvoli da te to omete u tvojim nastojanjima – ne moraš po svaku cenu izgrađivati odnos sa nekim ko to ne želi, ali se potrudi da korektno postupaš prema svakom.  

Tvoja je odluka koliko ćeš biti dobar u svakoj od uloga koje ti život nametne. Neke od njih će biti lake i prijatne, a neke ne. Sam biraš koje od njih ćeš preuzeti. A kada to učiniš, jedino ispravno što ti preostaje jeste da ih igraš do kraja.


Praktični saveti za stoički stil života

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige

Iskoristi bonus opciju i izaberi da na svoju email adresu redovno dobijaš korisne savete za praktikovanje stoičkog stila života.

I ŽELIM DA DOBIJAM STOIČKE SAVETE I


Početak