Bes je slabost

foto: engin akyurtunsplash

Bes je snažno osećanje nelagodnosti i agresije izazvano nepravdom, mržnjom ili osećanjem ugroženosti.  

On ti omogućava da se u trenutku osećaš malo bolje, ali on zapravo ne rešava problem. Nerviranje zbog kvara na automobilu neće ukloniti kvar, samo će ti podići pritisak. Vikanje na zaposlenog koji je nešto pogrešio neće unaprediti posao već će kod njega izgraditi odbojnost prema tebi i poslu ili će mu narušiti samopouzdanje ako je u suštini vredan i savestan radnik.

Bes je otrov koji najpre zagadi tebe a onda i osobu sa kojom si pokrenuo svađu. Bes ne vodi ničemu.

Manipulacija besom

Mediji neprestano fabrikuju vesti koji kod nas izazivaju bes i teskobu.

Besan čovek je slab čovek.

On se rukovodi pomešanim emocijama umesto razumom. Njega je lako manipulisati i savladati.

Bes je privremeno ludilo.

Često kada prođe, shvatiš da si uradio stvari zbog kojih kasnije žališ.

Suprostavi se sebi ako misliš da ne možeš da pobediš bes, ne dozvoli da on pobedi tebe. (…) Bes će pružati otpor, on želi da izađe napolje, da ti zažari oči i iskrivi lice. (…) Ali ne, zameni sve njegove simptome njihovim suprotnostima; neka tvoje lice bude staloženije nego obično, tvoj glas blaži, tvoj korak sporiji. Tvoje spoljašnje ponašanje korigovaće tvoje unutrašnje misli.
– Seneka, O besu, 3.13

Drugim rečima: zastani, odloži svoju reakciju. Diši duboko, izbroj do deset pa tek onda reaguj.

Bes je slabost, nije snaga.


Praktični savet za stoički stil života

Seti se ovoga uvek kada osetiš da bes počinje da te obuzima – nije ljudski biti besan. Ljubaznost više priliči čoveku. Pravi čovek se ne prepušta besu i zlovolji, on je snažan, hrabar i izdržljiv – za razliku od besnih i nezadovoljnih. Što je um smireniji, čovek je snažniji.
– Marko Aurelije, Meditacije 11.8.5b

Zamisli samo, ove blage reči zabeležio je rimski imperator, vojnik, apsolutni vladar 20% poznatog sveta, najmoćniji čovek na planeti, čovek koji nikome nije morao da se prilagođava ili pravda za svoja dela.

Psiholozi su potvrdili nešto o čemu je Seneka odavno govorio. Bes nastaje kada iznenada osetimo snažnu emociju i želju da upotrebimo agresiju protiv onoga šta je izazvalo tu emociju. Odmah zatim nastupa sledeća faza u kojoj se uključuje razum. U trenutku shvatamo da nas je obuzeo bes  i počinjemo da preispitujemo njegov uzrok. U trećoj fazi odmeravamo da li je naš bes opravdan i, ako procenimo da jeste, bezuslovno mu se prepušamo.

Seneka savetuje da se ,,zakačimo’’ za fazu broj dva i ne dopustimo emocijama da nas preplave:

Preispitaj svoj bes istog trenutka kada osetiš njegove simptome.
– Seneka

Ako si svakodnevno izložen pritiscima, to svakako nije dobro za tebe, ali to ti može pomoći da usavršiš veštinu kontrolisanja besa. Negativnu energiju koja se u tebi sakupi u toku dana preusmeri u nešto pozitivno i konstruktivno. Bavi se sportom, vodi svog psa u duge šetnje, igraj se sa svojom decom, bavi se baštovanstvom ili nekim drugim hobijem koji će ti pomoći da nagomilanu negativnu energiju konvertuješ u pozitivnu i pritom uradiš nešto dobro za sebe i druge.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak