Biti ili ne biti ambiciozan?

foto: tobias a. müllerunsplash

Prednost stoicizma u odnosu na ostale filozofske pravce krije se u njegovoj praktičnosti.

Teme kojima su bavili, stoički učitelji uspeli su da preoblikuju u konkretne savete za postizanje boljeg i srećnijeg života. Fascinantno je koliko su njihove ideje i saveti i danas primenljivi, više od dva milenijuma od njihovog nastanka.

Jedna od osnovnih premisa stoicizma je ta da je on filozofija za svakoga.

I zaista, kroz istoriju, mnogi državnici, vojskovođe, pisci, advokati i umetnici bili su zagovornici stoičkog stila života. Stoicizam i savremeni život su u toj meri kompatibilni da on stiče sve veću popularnost u Silicijumskoj dolini, svojevrsnom epicentru IT industrije.

Stoički filozofi nekad i sad

Stoičke filozofe ne treba doživljavati kao povučene mistike ili askete koji su posvećeni razmišljanju o smislu postojanja. Naprotiv, oni su oduvek bili aktivni članovi svoje zajednice.

Seneka je bio veoma talentovan i uspešan dramski pisac. Ne postoje direktni podaci o njegovoj ambiciji, ali jedno je sigurno – možda Seneka nije imao veliku potrebu da bude slavan, ali je sigurno bio vođen ambicijom da ovlada zanatom pisca.

Seneka nije bio neko ko je jurio za slavom, nije se žalio zbog popularnosti svojih drama, niti se prilagođavao masama. Ono što je njega motivisalo za rad i napredovanje bila je ljubav prema književnosti i izazov da svoje mnogobrojne ideje na što bolji način pretoči u pisanu reč.

I među našim savremenicima ima uspešnih ljudi koji se rukovode stoičkim idejama. Arnold Švarceneger je pobornik stoicizma kao i njegova holivudska koleginica Ana Kendrik. Pisac i nobelovac Džon Stajnbek je citirao Marka Aurelija u nekim od svojih dela (,,Istočno od Raja” i ,,Plodovi gneva”), Ralf Valdo Emerson je takođe bio pod uticajem stoicizma kao i Dž.K. Rouling, autorka romana o Hariju Poteru.

Stoička ambicija

Stoički filozofi smatraju ambiciju vrlinom, ali ne onu ambiciju koju mi poznajemo.

Ambicija u savremenom svetu okrenuta je ka spoljnim manifestacijama uspeha.

Ambicija koju stoici zagovaraju okrenuta je ka unutra – ka našim ličnim vrednostima.

Savremeni tip ambicije zna da samelje čoveka.

Za razliku od njega, stoička vrsta ambicije je održiva i ostvariva, jer zavisi isključivo od tebe.

Zaprati ja.stoik na Instagramu kako bi bio na vreme informisan o novim tekstovima.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak