Filozofija za svakoga

foto: diego sanchez on unsplash

Stoik je neko ko strah pretvara u razboritost, bol u transformaciju, grešku u novi početak, a želju u akciju.
– Taleb Nasim Nikolas, matematičar i filozof

Stoicizam je antički pravac u filozofiji koji zbog svoje praktičnosti i univerzalnosti poslednjih decenija stiče veliku popularnost svuda u svetu.

Tokom svoje dva milenijuma duge istorije, stoicizam su praktikovali razni – bogati i siromašni, slobodni i sužnji, moćni i oni kojima je bio potreban podstrek u životu.

Predrasude o stoicima

Stoike često doživljavaju kao hrabre i uzdržane osobe. Ovo samo mali deo istine o stoicima. Stoicizam pomaže ljudima da postanu izdržljiviji prema životnim izazovima, mudriji u svojim odlukama i u miru sa sobom i drugima. Oni koji aktivno praktikuju sticizam doživljavaju prirodnu transformaciju u kojoj svakim danom postaju sve bolje i srećnije osobe.

Počeci stoicizma

Osnivač stoicizma bio je Zenon, trgovac sa Kipra. Oko 304g pne brod koji je prevozio svu njegovu robu doživeo je brodolom i Zenonov porodični posao bio je skoro potpuno uništen. Stigavši u Atinu, Zenon u jednoj knjižari pronalazi Sokratove spise. Pošto ga je zapanjila mudrost koju je otkrio na njihovim stranicama, Zenon nakon nekoliko dana ponovo posećuje istu knjižaru kako bi upitao prodavca knjiga da li poznaje nekog učitelja koji bi ga mogao podučavati filozofiji. Prodavac je prstom pokazao na čoveka koji je u tom trenutku prolazio ulicom i odgovorio: ,,Prati njega’’. Taj čovek je bio filozof Krates iz Tebe.

Zenon je nakon nekoliko godina bavljenja filozofijom počeo da svoje ideje deli sa građanima Atine koji su se okupljali ispod stoa poikile, oslikanog trema na glavnom gradskom trgu. Iako je stekao brojne pratioce, Zenon nikada sebe nije smatrao velikim mudracem i uporno je odbijao da se filozofski pravac koji je osnovao zove Zenonizam – otud naziv stoicizam.

,,Doživeo sam uspešno putovanje tek kada sam preživeo brodolom’’, Zenon se često kasnije šalio.

Stoici nekad i sad

Stoici su verovali da je svako ljudsko biće sposobno da razvije pozitivne vrline, bez obzira na poreklo, status ili godine. Sudbine dva velika stoička učitelja koje često citiramo svedoče o tome.

Epiktet je bio grčki rob u Rimu koji je uspeo da dobije slobodu i postane učitelj stoicizma. Njegov savremenik, rimski imperator Marko Aurelije, najmoćniji čovek na planeti u vremenu u kojem je živeo, drugi je veliki učitelj ove filozofije.

Stoici su oduvek isticali da je važno da i žene dobiju filozofski trening.

Žene za koje pouzdano znamo da su živele u skladu sa stoičkim principima bile su Porcia Katonis, ćerka velikog stoika Kato Mlađeg i supruga Marka Junia Bruta koji je učestvovao u konspiraciji protiv Cezara. Druga poznata žena stoik bila je Ania Faustina, ćerka Marka Aurelija koja je bila naterana da izvrši samoubistvo pod pritiskom rimskog tiranina Karakale. Fania, ćerka stoika Trasea, bila je u društvu filozofa koji su bili veliki kritici imperatora Nerona zbog čega je više puta sa svojim suprugom bila proganjana iz Rima.

Za razliku od nekih drugih filozofskih pravaca, stoička etika je uspela da izdrži test vremena i opstane kao aktivna filozofija.

Stoicizam danas praktikuju muškarci, žene i trans osobe. Zahvaljujući dostupnosti informacija o stoicizmu, ovu filozofiju otkrivaju i priklanjaju joj se mladi i stari. Univerzalnost i praktičnost stoičkih ideja pomažu im da pronađu odgovore za svoje nedoumice i izaberu ispravan put za napredovanje u životu.    

Seneka opisuje stoicizam sledećim rečima:

Nijedna škola nema u sebi više dobrote i blagosti, više ljubavi prema ljudima, niti više pažnje prema opštem dobru. Cilj na koji nam ukazuje je da budemo korisni, da pomažemo drugima i da brinemo ne samo o sebi, već i o svima uopšte i o svakom posebno.


Praktični savet za stoički stil života

Stoici su svuda oko tebe – to su osobe pune vrlina koje strpljivo i hrabro podnose život.

Stoici su zdravstveni radnici koji se često u nemogućim uslovima bore protiv virusa; volonteri koji spasavaju i udomljavaju napuštene životinje; radnici u pekarama i uličnim trafikama koji ustaju pre zore kako bi na vreme otvorili svoje radnje i vozači gradskog autobusa koji nisu odgovorni samo za ljude koje prevoze već i za ostale učesnike u saobraćaju. Stoik je roditelj koji se žrtvuje za svoje dete, sportski trener koji razvija moralne vrline kod mladih koje trenira i penzioner koji odvaja od svoje male penzije kako bi unuku kupio patike za školu. Stoik je prijatelj koji će se u pola noći pojaviti ispred tvojih vrata da ti pomogne kada si u nevolji.

Osvrni se oko sebe, pomisli na ljude koje lično poznaješ. Sigurno postoji neko koga ceniš zbog njenog/njegovog izuzetnog karaktera. Kada se nađeš u nedoumici, zapitaj se kako bi ta osoba reagovala da je na tvom mestu. Mnogo je lakše ugledati se na realne ljude, bilo da ih lično poznaješ ili ih znaš iz medija, nego na imaginarne karaktere iz literature.

Mudrost stoičkih učitelja ti takođe može mnogo pomoći. Pronađi u knjižari ,,Meditacije’’ Marka Aurelija, ,,Razgovore’’ Epikteta i ,,Pisma prijatelju’’ Seneke i započni ličnu avanturu otkrivanja stoičke filozofije.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak