Provokacija. Kako reagovati

foto jeremy bishopunsplash

Ako nekom pođe za rukom da te isprovocira, znaj da je tvoj um saučesnik u njegovoj provokaciji.
– Epiktet, Priručnik, 20 

Stoik Epiktet je ovu misao izgovorio pre oko 2.000 godina, davno pre nego što je provokacija dobila na ceni – pre televizije, tabloida, negativnog PR-a i borbe za rejting!

Svako je odgovoran za svoje misli, reči i dela.

Onaj ko te provocira nosi svoje breme odgovornosti za to što čini, isto kao što i ti imaš odgovornost za svoju reakciju na njegovu provokaciju.

Zlonamerne reči su samo reči. One su znak slabosti onoga ko te napada. One su proizvod neznanja, neinformisanosti, nedostatka argumenata, odsustva kulture i nedostatka socijalne inteligencije.

Stoička etika

Stoici veruju da pogrešna dela nastaju kao posledica nepoznavanja boljeg načina. Prihvati to kod drugih. Ti ne možeš da kontrolišeš tuđe misli i osećanja i zato oni ni treba da utiču na tebe. Mišljenje druge osobe ne može da ugrozi tvoje vrline.

Nikako ne dozvoli da te ponesu snažne emocije, one su najveći neprijatelj zdravog rasuđivanja. Umesto toga, fokusiraj se na svoje ciljeve i vrednosti i pokušaj da svoju reakciju harmonizuješ sa njima. Pokušaj da objasniš sagovorniku gde greši, a ako to nije moguće, izgradi distancu.

Neprestano ćeš patiti ako emotivno reaguješ na sve što ti drugi kažu. Prava snaga leži u sposobnosti da staloženo posmatraš stvari koristeći logiku. Obuzdanost ti daje snagu. Ako dozvoliš da te kontrolišu reči, to znači da bilo ko može da te kontroliše. Diši duboko i sačekaj da se završi.
– Voren Bafet


Praktični savet za stoički stil života

Epiktetov savet u celosti glasi:

Zapamti, nije dovoljno da te udare, uvrede ili povrede, ti sam moraš da veruješ da si povređen. Ako nekom pođe za rukom da te isprovocira, znaj da je tvoj um saučesnik u njegovoj provokaciji. Zato je neophodno da ne reagujemo impulsivno na spoljašnje utiske – ako zastaneš pre nego što odgovoriš, lakše ćeš zadržati kontrolu.
– Epiktet, Priručnik, 20 

Uči od političara. Posmatraj ih kako reaguju kada su izloženi provokativnim pitanjima i negativnim komentarima. Pravi političar će uvek ostati priseban i pronaći logičan odgovor na postavljeno pitanje. Svi smo mi različiti pa su nam i logike različite. Bolje ti je da zaključiš da se ne slažeš sa sagovornikom nego da te ponesu emocije pa da se posvađaš – agresija se hrani agresijom.

Kada se nađeš u situaciji da te neko kleveta ili verbalno provocira, zaustavi se na tren, izbroj do tri, udahni duboko, isključi emocije i uključi razum. To nije lako. Potrebna je vežba. Možda će ti biti lakše da istraješ ako zamisliš sebe u metalnom štitu od kojeg se odbijaju loše reči.

U svom odgovoru budi dosledan svojim vrlinama, nikada nemoj vređati sagovornika, ne priliči ti. Započni odgovor sa: ,,Žao mi je što tako misliš /doživljavaš situaciju”, a onda iznesi svoj stav potkrepljen logičnim argumentima.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak