Istina više ne postoji

foto: thom holmesunsplash

,,Hajde da govorimo ono što osećamo, i da osećamo ono što govorimo; neka se govor uskladi sa životom,’’ savetuje Seneka.

Stoici su bili svesni koliko je laž moćno sredstvo u manipulaciji ljudima. Danas, dve hiljade godina kasnije, laž je evouilirala u savršeni virus koji je nemoguće prepoznati i zaštititi se od kuge koju izazive.

Sve je pusta laž

Savremeni sociolozi nas upozoravaju da živimo u takozvanom post-truth society, društvu u kojem je postalo nemoguće utvrditi istinu.

Dostignuća u IT industriji omogućila su dostizanje brzog protoka velikog broja informacija što je dovelo do pravog buma medijskih industrija. Mediji, kojih je sve više, moraju svakodnevno da generišu veliku količinu sadržaja kako bi opstali i bili aktuelni.

Paralelno sa tim, došlo je i do ekspanzije društvenih mreža na kojima bukvalno svako može da objavljuje šta poželi uz ograničenu mogućnost cenzure davaoca usluge, tj. vlasnika društvene mreže.

Zahvaljujući kompjuterima, mobilnim telefonima, raznim AI programima i aplikacijama, svako može da interveniše na foto i video materijalu i produkuje lažne foto vesti i video snimke.

Posledica ovoga je situacija u kojoj čovek više ne može da veruje sopstvenim očima i ušima, jer nam niko ne može garantovati da su informacija koju u čitamo, ili video koji gledamo, zasta istiniti i autentični.

Povratak razumu

Danas je više nego ikada važno da se uzdamo u sopstveni razum i sposobnost nezavisnog rasuđivanja. Stvari nisu uvek onakve kakve izgledaju. Na naše razumevanje sveta utiču emocije i informacije koje dobijamo iz fizičkog okruženja. Da bismo dobili ispravnu sliku realnosti moramo da zastanemo i preispitamo svoje utiske. Baš kao što negativne emocije (bes, strah, pohlepa, itd.) mogu loše da utiču na naše rasuđivanje, tako i pogrešne i lažne informacije mogu da nas navedu da donesemo pogrešne zaključke i loše odluke.

Uvek stremi istini

U društvu u kojem se širi korov laži, pravda, moral i dostojanstvo ne mogu da cvetaju.

Stoici nisu bili dovoljno jaki da zaustave Cezara, Nerona i druge tirane, ali su bar zapalili iskru pravdoljubivosti koja je vekovima kasnije osvetljavala put brojnim aktivistima i revolucionarima koji nisu želeli da tolerišu nepravdu.

Zato je važno da insistiramo na istini, iznova i iznova dok se ona ne čuje. Jedino što zaista možemo da kontrolišemo jeste naš glas. Hajde zato da se potrudimo da i u stvarnom životu, i na Internetu GOVORIMO SAMO ISTINU.    

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Praktični saveti za stoički stil života

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige

Iskoristi bonus opciju i izaberi da na svoju email adresu redovno dobijaš korisne savete za praktikovanje stoičkog stila života.

I ŽELIM DA DOBIJAM STOIČKE SAVETE I

Početak