Okolnosti nisu krive za tvoj nemir

foto: fernando @cferdounsplash

Većina reakcija koje doživljavamo u toku dana dešavaju se po automatizmu i bez posebnog uplitanja razuma. Mnogo je nezgodnih situacija i glupih odluka koje bismo mogli lako da izbegnemo samo ako bismo za trenutak zastali i razmislili o njima.

Jedna od stvari o kojima ne razmišljamo jeste naš emotivni odnos prema okolnostima koje nam se dešavaju.

Sve što se dešava oko tebe ima mnogo manje veze sa tobom nego što ti misliš.

Okolnosti koje ti se dešavaju su u svojoj suštini neutralne i neće se promeniti bez obzira na to koliko se ti ljutio na njih.

Okolnosti nisu ljudi, njih ne možeš da ubediš da postanu drugačije. Jedino šta možeš da uradiš jeste da im se prilagodiš.

Okolnosti, posebno one koje doživljavamo kao ekstremno loše ili dobre, u nama izazivaju seriju emocija koje nas navode da brzopleto reagujemo.

Ako ne možeš da biraš okolnosti, možeš svoje emocije.

Izaberi staloženost umesto besa; hrabrost umesto straha; radost umesto tuge; snagu umesto slabosti. Koja je od ovih emocija bolja za tebe? Koji od ovih izbora pružaju nadmoć okolnostima a koji tebi?

Ako te neke okolnosti prisile da izgubiš mir, onda se brzo povuci u sebe i nemoj odande izlaziti više no što je potrebno. Bolje ćeš ovladati harmonijom ako joj se neprestano vraćaš.
– Marko Aurelije, Meditacije 6.11

Nemoj trošiti vreme i energiju na beskorisna osećanja, nemoj ulagati emocije u nežive objekte i pojave jer to ne vodi nikakvoj promeni. To je kao kada popiješ otrov i onda očekuješ da neko drugi umre od njega. Ne čini štetu sebi.

Fokusiraj se na ono šta možeš da promeniš i na to šta možeš da uradiš u datoj situaciji, a ne na to da li ti se sviđaju ili ne okolnosti u kojima si se našao.  


Praktični savet za stoički stil života

Nauči da razlikuješ stanje od emocija.

Bes je stanje – osećanje besa je trenutno. Tuga je stanje – osećaj tuge je privremena emocija. Nemoć je stanje – slabost je privremeno osećanje.

Negativna stanja razaraju čoveka i zato nikada ne dozvoli da emocije koje ih izazivaju dominiraju tvojom realnosti.

Nikada nemoj reći ,,tužan sam’’, već kaži, ,,osećam tugu’’. Time u startu oduzimaš snagu tugi i time joj skraćuješ život. Isto tako postupaj sa bilo kojom drugom negativnom emocijom.

Ako uspeš da ovladaš veštinom prepoznavanja emocija, one više neće imati moć da upravljaju tobom, ti ćeš upravljati njima. Moćićeš bolje da sagledaš realnost i donosiš mudrije odluke.

Treninig prepoznavanja i upravljanja emocijama možeš početi tako što ćeš se prvo obračunati sa negativnim emocijama, njih je lakše prepoznati jer obično imaju jači intenzitet.

Vremenom ćeš početi da lakše prepoznaješ i pozitivne emocije. Uživaj u svakoj od njih. Svoju energiju investiraj u njih, neguj ih, potrudi se da ih pretvoriš u trajno stanje.

Neka se tvoja radost pretvori u trajnu sreću, osećaj zaljubljenosti u ljubav a trenutna inspiracija u život ispunjen kreativnosti.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak