Okreni stvari na bolje

foto: shot by cerqueiraunsplash

Antički stoici nisu posedovali nikakvo formalno znanje iz psihologije ali su ipak uspeli da spoznaju mentalne procese koji imaju odlučujući uticaj na ponašanje ljudi. Stoici su bili svesni toga da naše reakcije nisu izazvane spoljašnjim stvarima, već našom percepcijom, tj. mišljenjem koje imamo o tim stvarima.

Dve strane istog novčića

Ako pažljivo posmatraš vozače koji su se našli zaglavljeni u koloni, među njima ćeš sigurno ugledati nekog ko nervozno trubi, psuje, proviruje kroz prozor da vidi šta je razlog zastoja, i silno se nervira zbog situacije u kojoj se našao. Neki drugi vozač će mirno čekati da se gužva raščisti. Dok jedan vozač zastoj doživljava kao opštu katastofu, drugi je svestan toga da je zastoj u saobraćaju normalna stvar, da on nije jedini na svetu koji zbog toga trpi, i ne vidi razlog zašto bi se zbog toga potresao, već razmišlja o tome šta mu valja činiti kako bi izbegao da ga ovaj događaj omete u drugim poslovima.

Ili, zamisli da te je neko kritikovao zbog nečega. Ako je u pitanju osoba koju malo ceniš, sigurno se nećeš mnogo uzbuditi. Ali, ako je u pitanju osoba do koje ti je stalo, ili o kojoj imaš visoko mišljenje, kritika će sigurno kod tebe izazvati emotivnu reakciju.

Mišljenje koje imamo o stvarima koje se dešavaju oko nas direktno utiče na naše emocije, a zatim i na naše reakcije.

Izaberi bolje

Stvari koje nas iritiraju, bučne komšije, oblačno vreme, e-mail koji stiže u trenutku kada smo planirali da završimo radni dan, imaju snažan uticaj na nas zbog toga što ih doživljavamo kao loše, važne, hitne, neophodne itd. Negativno mišljenje o njima kod nas pobuđuje negativnu emociju. Da bi poštedeo sebe patnje, sve što je potrebno da uradiš jeste da se distanciraš od negativne emocije tako što ćeš na nov, racionalniji način sagledati situaciju u kojoj si se našao.

Stoici se trude da se odvoje od mentalnih procesa koji se u nama dešavaju kako bi mogli da ih bolje sagledaju, primete iracionalnosti iza onoga što govorimo i radimo, i zamene ih nečim istinitijim i mudrijim. Zbog toga je neophodno da naučimo da od malih nogu neprestano analiziramo i preispitujemo usvojene stavove, i da uvek delamo na osnovu lične procene i ispravnih uverenja. Na ovaj način, lišavamo sebe nepotrebnog stresa i patnje i stičemo bolju kontrolu nad svojim životom, jer ne dozvoljavamo sebi da postanemo taoci sopstvenih ili tuđih iracionalnih ideja.


Praktični saveti za stoički stil života

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige

Iskoristi bonus opciju i izaberi da na svoju email adresu redovno dobijaš korisne savete za praktikovanje stoičkog stila života.

I ŽELIM DA DOBIJAM STOIČKE SAVETE I


Početak