Kako (p)ostati srećan

foto: jb photographyunsplash

Stoici su tvrdili da se smisao ljudskog postojanja nalazi u životu koji je u skladu sa Prirodom. 

Biljka koja raste i daje plodove, živi u skladu sa sopstvenom prirodom. Životinje koje se množe, brinu o svom potomstvu, stupaju u međusobne odnose koji im omogućavaju da prežive, žive u skladu sa svojom prirodom. Ljudska bića nisu najsnažnija, najbrža, ona nisu najbolji plivači, ne mogu da lete, ali zato imaju nešto što ni jedno drugo biće ne poseduje – imaju razum!

Živeti u skladu sa Prirodom za Stoike znači živeti u skladu sa razumom.

Lični rast i razvoj

Stoici su od Aristotela preuzeli ideju o ljudskoj dobroti kao krajnjem cilju života. Evdamonia je grčka reč koju su upotrebljavali da opišu stanje procvata, odnosno dobrog i lepog života. Ovaj ,procvat’ se postiže razvijanjem vrlina i dostizanjem odličnosti u svemu što činimo.

Neke od stoičkih vrlina koje doprinose evdamoniji su pravičnost, iskrenost i poštenje, umerenost, jednostavnost, disciplina, odlučnost, otpornost i hrabrost.

Vrline su isključivi proizvod rada na sebi i ne zavise od genetike ili spoljašnjih okolnosti. Neke od njih mogu biti bliže našem karakteru, a neke ne. Jačina karaktera se ogleda u sposobnosti uspešnog savladavanja onih vrlina koje se čine teško dostupnim.

Proces razvijanja ličnih vrlina nam pomaže da bolje razumemo i prihvatimo život i da pravilno reagujemo na njegove izazove. Na ovaj način lišavamo sebe unutrašnje patnje i istovremeno razvijamo sposobnost donošenja ispravnih odluka koje nam mogu omogućiti napredak i boljitak.

Najbolji pokazatelj ličnog rasta i napretka je odnos koji individua vremenom izradi sa samom sobom a koji karakterišu ljubav, razumevanje i poštovanje koji se onda ispoljavaju i u odnosima sa drugim osobama.

Živeti u skladu sa vrlinama znači živeti u harmoniji sa sopstvenim moralnim načelima. Takav život donosi veći mir od bilo kakvog bogatstva, slave ili uspeha. To je evdamonija o kojoj Stoici govore.

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Stoicizam knjige

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige


Početak