Nije tvoje šta drugi misle

foto: autumn goodmanunsplash

Da li si ikada razmišljao o tome koliko vremena, energije i živaca potrošiš nervirajući se zbog uvreda koje ti je neko uputio? Ili, koliko brineš da li ćeš se nekome dopasti ili ne? Koliko puta nisi mogao da zaspiš do kasno u noć razmišljajući o stvarima koje u suštini ne zavise od tebe i koje ne možeš da kontrolišeš.

Zamisli koliko je tek briga imao car i stoik Marko Aurelije i sa kakvim se sve saradnicima i podanicima svakodnevno suočavao. Poslušaj njegov savet:

Kakvo spokojstvo duha poseduje čovek koji se ne brine za ono šta drugi kaže, radi ili misli, nego samo za ono šta on sam radi.
– Marko Aurelije, Meditacije 4.18

Nije u tvojoj moći da kontrolišeš kako se drugi osećaju ili šta misle. To što oni rade, ili ne rade, takođe nije do tebe. Ne možeš znati šta se dešava u tuđoj glavi, zato se potrudi da budeš svestan onoga što se dešava u tvojoj. Dobro razmisli i pravilno postupaj. Ako ne možeš da kontolišeš postupke drugih, kontroliši svoju reakciju na njih.

Ne možeš naterati nekog da te voli, ali možeš biti nežan, pažljiv i brižan toliko da te druga osoba zavoli. Ne možeš znati šta tvoj šef misli o tebi, ali ako si stručan, vredan i pouzdan, izvesno je da će on imati dobro mišljenje o tebi kao radniku.

Fokusiraj se na stvari koje možeš da kontrolišeš, brini samo o onim stvarima na koje imaš direktan uticaj. Ako znaš da si u konkretnom slučaju uradio sve što si mogao, najbolje što si mogao, bićeš miran bez obzira na krajni ishod tvog poduhvata.

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Stoicizam knjige

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige


Početak