Stoicizam i majčinstvo

foto: m.t elgassierunsplash

Rimsko društvo je bilo prilično mačističko, u njemu se mnogo vere polagalo u vrline kao što su hrabrost (animo), lični autoritet (auctoritas), ponos (dignitas), ozbiljnost (gravitas), odgovornost (honestas), naporan rad (industria), samokontrola (severitas), itd. Majke rimljanke su imale važan zadatak da od svoje dece (čitaj: sinova) stvore uzorne građane, a one kojima bi to pošlo za rukom sticale bi dodatan ugled u društvu.

Tokom trajanja cartstva, rimske žene su uživale razna prava – mogle su da poseduju imovinu i budu finansijski nezavisne, a one koje su poticale iz bogatih porodica bile su u prilici da se školuju. Roditeljska uloga žene bila je da moralno vaspitava svoje potomstvo, budući da su dosadne poslove vezane za negu dece obavljali robovi.

Još u to doba, veza majke i sina bila je jaka, baš kao i danas u mediteranskim zemljama. Od sina se očekivalo da redovno obilazi i pomaže svoju majku, a sinovljev status u društvu uticao je i na status majke. Zbog toga su majka i sin često bili bliski saveznici po raznim pitanjima koja su se ticala porodice.

Rimski stoici su bili poznati po svom liberalnom stavu prema ženskim pravima, pa tako Seneka u pismu Marsiji (16.1) ističe da žene mogu da poseduju sve vrline koje poseduju i muškarci, te da podjednako hrabro podnose bol i nevolju. Razlog zašto se Seneka obraća Marsiji je bio taj da je uteši nakon gubitka sina. U antičkom dobu gubitak deteta je bila česta pojava. Čak je i Marko Aurelije, car-filozof, izgubio osmoro dece. Zamisli onda kako je teško bilo običnom roditelju, plebejcu, da zaštiti svoje dete od bolesti, rata, gladi ili neke druge nevolje.

U pismu Marsiji, Seneka teši svoju prijateljicu i poredi majku sa Prirodom. Priroda nam daje život, baš kao što majka daruje život svom detetu. Kao što se Priroda stara o nama, tako se i majka stara o detetu. Ali, kao i sve ostalo u Prirodi, ono što se rodi, mora jednog dana umreti. Veza deteta i roditelja je podjednako jaka bez obzira da li je u pitanju gubitak roditelja, za kojim dete pati, ili gubitak deteta, kada roditelj oseća bol i tugu. Seneka podseća Marsiju na ovu činjenicu kako bi joj pomogao da preboli svoju tugu, jer ako  je uspela da prevaziđe bol za ocem, uspeće i za sinom.

Zato budi čvrsta Marsija, zamisli da te otac i sin posmatraju, ne onakvi kakve ih pamtiš, već mnogo veličanstveniji, i sa uzvišenog mesta.

Roditelji danas imaju na raspolaganju toliko korisnih resursa za podizanje dece: knjige o roditeljstvu, lekare i psihologe specijalizovane za rast i razvoj dece, razna sredstva koja pomažu u edukaciji, besplatan pristup korisnim informacijama putem Interneta, itd. Pre samo jednu ili dve generacije roditelji nisu mogli da računaju na takvu podršku. Zbog toga je odgovornost roditelja da od svoje dece naprave dobre ljude danas još veća.

Dobro koje danas prenosiš svom detetu, ono će preneti na generacije koje će sutra odgajati. Lepša budućnost ovog sveta nalazi se tu, u tvom naručju.     

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Stoicizam knjige

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige


Početak