Budi nepobediv

foto jurica koletićunsplash

Ko je, dakle, nepobediv? Onaj koga ne pogađaju stvari koje nemaju veze sa njegovom sopstvenom voljom.
Epiktet, Razgovori, 1.18.21

Moraš da shvatiš jednu veliku istinu: ne postoje negativni i pozitivni događaji. Sve što se dešava oko tebe, i tebi samom, su stvari koje se dešavaju po prirodi stvari – tako funkcioniše univerzum čiji si ti jedan sasvim mali delić.

Ako si zemljoradnik, a sušna je godina, verovatno ćeš se brinuti zbog opstanka svojih useva. Za to vreme, neko ko živi u gradu će se popeti na krov svoje zgrade, namazati zaštitni faktor i leći u ležaljku da uživa u sunčanom danu.

Dugo, vrelo leto je neutralan događaj – neko u njemu uživa, a neko ne.  

Da li ćeš neki događaj doživeti kao pozitivan ili negativan zavisi od tvoje percepcije istog i od emotivne reakcije koju on izazove.

Zapravo, tvoja percepcija realnosti, pre nego sama realnost, je ono što ti stvara najviše problema u životu.

Ostao si bez posla. To je svakako veoma važan događaj. Ali, ti nisi ni prvi ni poslednji na ovom svetu ko je ostao bez posla. Takođe, ovo verovatno nije ni prvi ni poslednji put da se nađeš u takvoj situaciji. Pogledaj u kakvom ludom vremenu živimo. Ako shvatiš ovaj događaj kao veliku tragediju, vrlo je verovatno da ćeš zapasti u paniku, očaj, depresiju, možda ćeš postati mrzovoljan i agresivan prema sebi i ljudima oko tebe. Mnogo je bolje da razumno reaguješ i preusmeriš svoje misli i resurse na pronalaženje novog radnog mesta. Znam da to nije lako, ali to je najbolje što u takvoj situaciji možeš da uradiš.

Štagod da ti se desi, ne reaguj ishitreno. Zastani. Razmisli da li je tvoja instiktivna reakcija zasnovana na racionalnim ili iracionalnim verovanjima.

Ako uspeš da staviš pod kontrolu svoju percepciju realnosti, postićićeš bistrinu uma. Tvoji postupci neće biti vođeni emocijama i ishitrenim zaključcima već će biti promišljeni i ispravni. Moćićeš da se bolje uhvatiš u koštac sa svakim problemom sa kojim se susretneš.

Ne dozvoli da te pogađaju (neutralne) stvari koje nemaju veze sa tvojom sopstvenom voljom, ona je odvojena od njih.

Kada tako počneš da doživljavaš stvari, postaćeš nepobediv.


Praktični savet za stoički stil života

Seti se događaja koji ti de desio ovih dana a na koji si emotivno reagovao. On ne mora da bude posebno značajan i tvoja reakcija ne mora da bude previše burna. Na primer, neko od tvojih kolega je nešto rekao što se tebi nikako nije dopalo.  

Pokušaj da zamisliš situaciju u svojoj glavi tako kao da stojiš sa strane i posmatraš ceo događaj poput nemog svedoka. Posmatraj sebe kako reaguješ u trenutku kada kolega izgovara reči koje su te uzbudile. Da li stvarno misliš da je hteo da te uvredi ili da ti protivureči? Da li je možda njegova primedba bila rezultat njegove trenutne mrzovolje ili pogrešnog razumevanja realnosti? Da li je njegova primedba uopše imala bilo kakve veze sa tobom? Kada se na ovaj način odvojiš od sopstvenog ega i posmatraš sebe kao potpuno drugu osobu, moćićeš sa mnogo manje emocija da sagledaš realnost svoje situacije.

Sledeći put kada se nađeš u krizi, izađi opet iz svog tela i posmatraj sebe kao svog najboljeg prijatelja ili prijateljicu. Zamisli da se to što se dešava tebi, dešava toj drugoj osobi. Razmisli dobro o svemu, i pokušaj da ponudiš pravi savet. Sedite, porazgovarajte, probajte da zajedno pronađete najbolje rešenje. Takođe, možeš da pokušaš da napišeš pismo toj osobi (sebi) u kojem ćeš pomenuti da razumeš ozbiljnost situacije i da je sasvim ljudski reagovati emotivno ali da je sada došao trenutak da se problem rešava. Evo kako: …


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak