Kako izbeći depresiju

foto: darius basharunsplash

Depresija je stanje uma kojeg se svi žasavaju, a upravo je strah od depresije ono što joj daje najveću snagu i omogućava joj da se ponekad toliko osnaži da postane deo svakodnevnog života osobe. Sa hroničnom depresijom je teško izboriti se, i ona često zahteva pomoć psihologa. Zato je najbolje suprotstaviti joj se čim prepoznamo njene početne simptome: loše raspoloženje, bezvoljnost, umor, strepnju, iritabilnost, gubitak apetita i obuzetost negativnim emocijama.

Stoička filozofija nudi konkretna uputstva kako izbeći depresiju i sačuvati zdrav i optimističan pogled na život.

Niko nije imun na depresiju

Biti povremeno depresivan je sasvim normalno i OK. Ne možemo stalno posmatrati svet kroz ružičaste naočare, ponekad se dešava da nas zapljusne talas nepovoljnih okolnosti koje neminovno mogu da poljuljaju naš duh. Ovakvi periodi u životu treba da nam posluže da nas osnaže, i zato ne treba da ih prihvataš sa strepnjom, već kao privremene izazove sa kojima ćeš se uspešno izboriti.

Budi kao stena o koju se talasi neprestano lome, sve dok se more oko nje postepeno ne smiri. Nikada nemoj reći: ,,Teško meni.’’ Reci sebi: ,,Blago meni što i dalje stojim tu, uprkos onome što mi se desilo, smiren i bez straha zbog onog što sledi.’’ Takve stvari se i drugima dešavaju, ali ne uspeva svako da im se odupre.
– Marko Aurelije, Meditacije 4.49

Tokom trajanja nepovoljnih perioda, važno je da shvatiš da se ni univerzum, ni ljudi oko tebe nisu urotili protiv tebe, već da je to što ti se dešava posledica spoljašnjih okolnosti koje možeš, ili ne možeš da promeniš. Ako možeš da ih promeniš – menjaj, ako ne možeš – razmisli šta možeš da uradiš da ih preokreneš u svoju korist ili im se prilagodiš tako da one što manje utiču na tebe.

Promeni pogled na svet

Za početak, posmatraj sebe kroz duži vremenski period. I pre je bilo teških situacija koje si preživeo – preživećeš i ovaj period koji možda i nije toliko težak kao što ti se trenutno čini. Narednih dana prebaci fokus sa negativnih stvari i osećanja koja preživljavaš u toku dana na pozitivna dešavanja i lepe stvari koje te okružuju. Uveče, pre odlaska na spavanje reci sebi: ,OK, život nije savršen, ali koje su to lepe stvari koje su mi se danas desile?’ Vrlo brzo ćeš shvatiti da postoji mnogo lepih stvari kojima se možeš radovati.

Otvori se za nova iskusta

Naša duša je obojena bojom naših misli.
– Marko Aurelije, Meditacije 5.16

Depresija se hrani negativnim mislima koje stalno iznova ponavljamo sami sebi. Stepnja koju takve misli izazivaju budi u nama strah koji još više pojačava njihovu snagu. Neprimetno ulazimo u začarani krug iz kojeg je teško izbaviti se. Najbolji način da ovo prekineš je da pružiš šansu novim iskustvima i ljudima da uđu u tvoj život. Ako ti se ne izlazi u grad sa prijateljima, nateraj sebe da ipak izađeš iz kuće – možda se baš lepo provedeš. Prepusti se nekim novim i interesantnim iskustvima: posveti se hobiju za koji ranije nisi imao vremena, upiši kurs stranog jezika, prijavi se na dating aplikaciju… Ponekad je dovoljno da unesemo malu promenu pa da ona poput lavine pokrene čitav niz drugih pozitivnih dešavanja.

Kreni u akciju

Depresija se ispoljava i kao osećaj psihičkog i fizičkog usporavanja. Ona može dugo da drži osobu u takvom stanju, a onda da krene da je naglo povlači unazad i toliko blokira da joj ozbiljno ugrozi zdravlje. Da bi to izbegao, najbolje je da odmah kreneš u akciju. Ako znaš da moraš da pospremiš svoj stan, a teško ti je da se pokreneš, za početak pospremi jednu polovinu ormana. Bori se protiv depresije malim, i ne previše stresnim akcijama. Uveče, pre odlaska na spavanje, ili ujutro, dok piješ jutarnju kafu, napravi spisak zadataka za taj dan. Nema potrebe da budeš previše ambiciozan i zatrpavaš sebe obavezama koje nije realno da ćeš ispuniti. Neka ova vrsta planiranja postane tvoja nova navika. Kreiranjem dnevne rutine ne dopuštaš svom umu da bude zaludan i stvara negativne misli. Na kraju dana ćeš biti ponosan na sebe što si uspeo da završiš sve što si planirao i tako potpuno razoružati depresiju.

Nema potrebe da se družiš sa depresijom

Danas sam izbegao strepnju. Ne, oterao sam je od sebe, jer je ona je bila u meni, u mojoj glavi, ne izvan mene.
– Marko Aurelije, Meditacije 9.13

Depresija je direktna posledica dugotrajnog bombardovanja sopstvenog uma negativnim i zabrinjavajućim mislima. Prestani da hraniš svoju depresiju njenom omiljenom poslasticom. Ako uspeš da nateraš sebe da ukloniš negativne misli, bacićeš depresiju u depresiju, i nakon nekog vremena, tvoja depra će pronaći drugu žrtvu da joj zagorčava život.

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Stoicizam knjige

Preuzmi besplatan primerak E-knjige koja sadrži bisere stoičke mudrosti koji ti mogu pomoći da bolje razumeš i lakše usvojiš stoičku filozofiju.

stoicizam knjige


Početak