O emocijama

foto: leslie sotounsplash

Kroz istoriju, pa i danas, stoički način razmišljanja i stil života su se uglavnom vezivali za muškarce. Ipak, pogrešno je stoicizam smatrati ,,muškom filozofijom”. U prethodnom postu pisao sam o antičkim ženama Stoicima a sada želim da vam skrenem pažnju na savremene žene koje usmerenje i inspiraciju za svoj svakodnevni život pronalaze u stoicizmu.

Ovo je prvi od dva posta koje tokom meseca marta posvećujem damama. Intervjui koje citiram napravio je filozof Rajan Holidej, autor sajta dailystoic.com.

Stoicizam i emocije

,,Mislim da vlada uobičajena zabluda o stoicizmu kada se tvrdi da vas on trenira da ne osećate emocije. To je verovatno ideja koja bi se više svidela muškarcima nego ženama, budući da se od detinjstva dečaci podstiču da budu ,mačo’ a devojčice da budu u kontaktu sa svojim osećanjima.

Ono što volim kod Epikteta je upravo taj njegov podsticaj za bavljenje emocijama. On nam poručuje: ,Definitivno ćete osetiti neverovatno snažne emocije, ali pazite, ne postoji zakon koji nalaže šta treba da mislite ili kako da na njih reagujete. Savršeno ste slobodni, zapravo ste dužni da se konsultujete sa svojim razumom.’ Recite: ,OK emocijo, primećujem te, ali ti si samo osećaj, a ne prava istina.’

Mislim da je ovo posebno korisna poruka za žene zbog načina na koji su bile vaspitavane kao male. Kod mnogih žena (kao i muškaraca) postoji tendencija razmišljanja: ,O, Bože, evo pet onaj osećaj, nešto loše ima da se desi,’ a Epiktet nam kaže: ,Prijatelju, još se ništa loše nije dogodilo, svi imaju osećanja, sada samo odvoji trenutak i proceni šta je istina.’’

Elif Batuman, novinar The New Yorker časopisa, pisac, finalista Pulicerove nagrade za roman ,,Idiot’’.

O besu

,,Posebno su mi zanimljiva stoička razmišljanja o besu. Toliko naših emocija može biti implozivno, skupljaju se ispod površine, poput naizgled spokojne patkice koja pluta po površini dok njena mala stopala nemilosrdno lepršaju ispod nje. Bes je eksplozivna emocija, on trenutno postaje problem svih oko nas. On je jedna od najružnijih i najmanje plemenitih emocija, a povezan je sa najgorim greškama koje napravimo tokom svog života.

Čini mi se da je Senekino viđenje besa kao pogrešnog očekivanja neverovatno korisno i često ga se setim kada se iznerviram zbog izgubljenih kjučeva ili zbog reakcija drugih ljudi. Prema Senekinom mišljenju, gnev nije nešto što nam se prirodno dešava već je posledica ,greške u osnovnom rezonovanju’. Ne mogu da očekujem da ću živeti u svetu u kojem u avionu bebe ne plaču, i nemam pravo da se ljutim zbog izgubljenih ključeva ako ih nisam vratila na uobičajeno mesto. Upravljanje očekivanjima – posebno u vezi stvari koje su izvan naše kontrole, značajno ublažava impuls besa ili doživljavanje ove emocije.

Emocije, posebno one snažne, uvek nam se čine kao tačan opis stvari izvan nas. U trenutku pomislimo da smo uznemireni zato što je kolega rekao nešto nepristojno ili da smo ljuti jer se neko nepravedno ponašao prema nama, ili šta već. Zapanjuje me tačnost ideje Marka Aurelija da naše emotivne reakcije ne postoje van našeg unutrašnjeg bića; oni su naša unutrašnja projekcija spoljašnjeg stimulusa i moći koju percepcija ima nad nama. Ideja da se bol, bes, ili bilo koja druga snažna emocija voljno proizvode u nama, ili nameću spolja, je velika zabluda koju nam otkriva stoicizam. Odgovornost uvek leži na pojedincu. Ovo u isto vreme oslobađa i iritira.’’

Laura Kenedi, pisac, novinar The Irish Times.

Upravljanje emocijama

,,Pre nekog vremena, pročitala sam Senekin esej ,O besu’ tokom naročito teškog i uznemirujućeg perioda u mom ličnom životu, i zaista mi je pomogao. Korisno je imati podsetnik koliko ljutnja može naštetiti osobi kad joj se prepusti. Trudim se da se ne ljutim, da ne budem pasivna ili da ignorišem ono što nije u redu, mada nije lako održati taj balans. Sviđa mi se što su Seneka i drugi pisci pod uticajem stoika toliko duboko zainteresovani za suštinsko pitanje o tome kako upravljati svojim osećanjima i na koji način su emocije povezana sa akcijom.

Emili Vilson, profesor i prevodilac Senekinih i ostalih stoičkih tekstova.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak