Balkanske žene stoici

Stoička filozofija vuče poreklo iz stare Grčke a svoj pun oblik dobila je u rimsko doba. I u jednoj i u drugoj civilizaciji, ključnu ulogu u društvu imali su muškarci a vrednosti koje su obe kulture zastupale bile su prilično mačističke za današnje pojmove.

U antičko doba filozofijom su se obično bavili muškarci, zato što je obrazovanje bilo dostupno uglavnom muškarcima iz bogatih porodica. Iako su mnogi filozofi birali skroman stil života, poput beskućnika Diogena, ipak je većina njih stasavala okružena imućnim i obrazovanim ljudima. Broj obrazovanih žena je bio veoma mali i svodio se na pripadnice aristokratije. 

U takvom društvu razvijao se stoicizam, filozofski pravac koji je bio daleko ispred svog vremena, čemu svedoči interesovanje koje za njega postoji i danas.

Žene i filozofija

Velika inspiracija prvim Stoicima bio je Sokrat koji je verovao da su vrline različite manifestacije mudrosti. Budući da i muškarci i žene poseduju vrline, i jedni i drugi su sposobni da se bave filozofijom i da napreduju u mudrosti. Sokrat je ovo verovatno zaključio na osnovu ličnog iskustva jer su žene koje je sretao u svom životu: njegova majka, zatim prostitutka Teodota, i konačno Aspasia, Periklova ljubavnica, imale velikog uticaja na formiranje njegove logike.

Musonije Ruf, Epiktetov učitelj, isticao je da žene, isto kao i muškarci, imaju urođenu sklonost ka vrlinama i da je u njihovoj prirodi da čine pravedna i ispravna dela, a da odbacuju loša.

Kleant koji je nasledio školu stoicizma od njenog osnivača Zenona, napisao je knjigu ,,Teza o istovetnosti vrlina kod žena i muškaraca.’’

U idealnom svetu koji su zamišljali antički Stoici, žene i muškarci bili su u svemu izjednačeni.

Istorija nam nije ostavila mnogo podataka o ženama Stoicima osim oskudnih zapisa i svedočanstava koje pominju tek neke od njih. 

Žene Stoici u antici

Žene za koje pouzdano znamo da su živele u skladu sa stoičkim principima bile su Porcia Katonis, ćerka velikog Stoika Kato Mlađeg i supruga Marka Junia Bruta, jednog od konspiratora u ubistvu Cezara. Druga poznata žena Stoik bila je Ania Faustina, ćerka Marka Aurelija koja je bila naterana da izvrši samoubistvo pod pritiskom rimskog tiranina Karakale. Fania, ćerka Stoika Trasea, kretala se u društvu filozofa koji su bili veliki kritici imperatora Nerona zbog čega je više puta bila proganjana iz Rima zajedno sa svojim suprugom. Aria Starija je odlučila da izvrši samoubistvo saznavši da je Klaudije osudio njenog supruga na smrt. Kada je njen zet upitao: ,,Da sam ja osuđen na smrt, da li biste poželeli svojoj kćerki da umre sa mnom?’’ Aria mu je odgovorila: ,,Da, ako je živela tako dugo i tako srećno sa tobom kao ja sa Petusom!’’

Žene stoici ovde

Istorija je prepuna primera žena stoika čije će sudbine zauvek ostati nepoznate. Međutim, ovog puta želim da vam skrenem pažnju na žene stoike koje lično poznajete.

To su vaše majke, bake, prabake, to su naše balkanske žene – majke sinova koje je država koristila kao topovsko meso; supruge koje su u ratovima gubile muževe i same podizale decu; žene koje su i u najtežim životnim okolnostima istrajavale i požrtvovano vodile računa o svojim porodicama. To su hrabre Crogorke i Hercegovke koje su se prihvatale najtežih muških poslova; Bosanke koje su svoju tugu pretakale u prelepe sevdalinke; skromne žene koje su trpele nemaštinu, bolesti i ratove, i bez prigovora prihvatale svoju tešku sudbinu. Mudrije od muškaraca onda kada treba doneti ispravnu odluku, često snažnije i upornije od njih u izazovnim situacijama, uvek su bile brižne i nezamenljive u odgajanju i vaspitavanju svoje dece.

Mnogi se žale na svoju sudbinu a zaboravljaju kakva su iskušenja naše majke morale da prežive da bismo mi bili tu gde jesmo. Tim ženama nije bila potrebna filozofija da bi razumele svoju realnost i shvatile šta im valja činiti!

#mojidol

Na kraju, sa vama želim da podelim sliku jedne izuzetne žene, moje koleginice, prijateljice, učiteljice i velike životne inspiracije. Mira Pejović više nije sa nama ali je mnogima koji su je poznavali ostala u sećanju kao mudra, hrabra i vedra osoba otvorenog srca punog razumevanja za svakog ko bi od nje zatražio pomoć ili savet.

Ovu sliku držim uramljenu na svom radnom stolu da me njeno drago, nasmejano lice svakog dana podseti na to kakav čovek treba da budem.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak