Umerenost

foto: alen rojnic on unsplash

Umerenost (sôphrosunê, na grčkom) je sposobnost obuzdavanja želja.

Umerenost je proizvod praktikovanja discipline i kontrole žudnje za onim što ti je dostupno. Počeću od ovog drugog – žudnje za onim što ti je dostupno.

Razlog patnje je često žudnja za stvarima koje su toliko van našeg domašaja da nas sama pomisao na njih čini nesrećnim. Debela žena žudi za vitkom linijom umesto da se fokusira na to kako da svagog dana smrša nekoliko grama. Muškarac je razočaran u život jer potajno žudi za uspehom, velikom platom i skupim kolima, a u slobodno vreme pije pivo, gleda televiziju ili igra igice umesto da uči i usavršava svoje veštine.

Žudi za stvarima koje su ti dostupne a žudnju za stvarima koje nisu prevedi u ciljeve – tako ćeš stvoriti realan odnos prema njima.

Svaki dan stremi da se bar malo približiš svom cilju. Ovo ćeš postići disciplinom.

Ko je taj ko može da se u trenutku zaustavi u uživanju a da pre toga nije vežbao uzdržavanje? Da li neko može biti bolji ako nauči da voli umerenost a da pre toga nije praktikovao izbegavanje preterivanja? Da li možemo postati hrabri ako shvatimo da se ne treba plašiti stvari koje se većini čine strašnim, bez ranijeg izgrađivanja odvažnosti prema njima?
Musonije Ruf, iz lekcija o filozofiji

Stoički učitelji su umerenost duha ovako objašnjavali svojim studentima.

Zamisli da si gost na bogatom banketu. Na meniju su najlepša jela, pića i poslastice. Šta ćeš uraditi? Hoćeš li pretrpati svoj tanjir svime što ti se u tom trenutku učini ukusnim ili ćeš birati šta uzimaš? Da li te ćeš rizikovati da te zaboli stomak zbog prejedanja ili ćeš na kraju baciti pola hrane iz tanjira kako bi napravio mesta za dezert? A šta ako zakasniš za dezert? Hoćeš li se nervirati dok drugi uživaju u njemu?

Pravi stoik će na takvom banketu izabrati samo onoliko hrane koliko mu je potrebno da utoli glad i da se lepo oseća. Vodiće računa koliko uzima kolača kako bi i drugi gosti na banketu mogli da dobiju svoje parče. Ako i ostane bez kolača, nikada neće tugovati zbog tako trivijalnog razloga.

Nijedan zaista dobar i častan čovek ne bi trebalo da se kaje zato što je propustio neko zadovoljstvo.
Marko Aurelije, Meditacije 8.10

Umerenost za stoike nije samo vrlina koja je vredna poštovanja, već izuzetno korisna tehnika. Ona ne podrazumeva ,,manje uživanja’’, već obećanje realnog i dugoročnog uživanja.

Umerenost ti omogućava da uživaš a da ne upropastiš sebi uživanje.

Natpis iznad ulaza u Apolonov hram u Delfiju ti može pomoći da uspeš u ovome:

Upoznaj sebe. Nikad ne preteruj.

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Praktični savet za stoički stil života

Umerenost ćeš lakše praktikovati ako shvatiš da su stvari koje imaš samo privremeno tvoje.

Ako smatraš da je dobro zdravlje nešto što je zauvek tvoje, svaku prehladu ćeš doživljavati kao veliku nepravdu. Ako smatraš da će posao koji imaš zauvek biti tvoj, onda ćeš otkaz, ako ga dobiješ, doživeti kao kraj sveta.

Kada prihvatiš da su stvari samo privremeno tvoje, onda nećeš tugovati ako ih izgubiš.

Zato je nabolje da pokušaš da istreniraš svoj um da se ne oslanjaš na sreću u životu već isključivo na sebe, svoje sposobnosti i svoj zdrav sud. Marljivo stremi svojim ciljevima i budi zahvalan za sve ono što si do sada postigao. Umerenost ti može pomoći na ovom putu jer će te naučiti disciplini, veštini koja je neophodna kako bi ostao na ispravnom putu.

Umerenost je nauka o tome šta treba a šta ne treba birati.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak