Kako prihvatiti neizvesnost

foto: conor sextonunsplash

Zapitaj se: da li je ikada u životu nešto išlo BAŠ onako kako si ti to bio zamislio?

Nije nikada, složićeš se.

Bez obzira da li su stvari krenule nabolje, ili nagore, uvek si morao da menjaš planove i da se prilagođavaš aktuelnoj situaciji.

Koliko god se trudio, nikada ne možeš da predvidiš do kraja šta sve može da ti se desi jer Fortuna ima poseban plan za svakog od nas.  

Jedina stvar koja je izvesna jeste – neizvesnost.

Ne vredi da joj se opireš. Što je pre prihvatiš, lakše ćeš je podneti, jer ćeš naučiti kako da joj se prilagodiš.

Neizvesnost je najprirodnija stvar na svetu.

Zato nemoj da svoju životnu energiju i dragocene trenutke u životu trošiš na nerviranje zbog toga što stvari ne idu onako kako si ti zamislio, niti da brigaš ,,šta će biti ako bude…’’

Kako je smešno i besmisleno biti iznenađen stvarima koje se dešavaju u životu.
– Marko Aurelije  

Zamisli koliko bi samo život bio dosadan ako bismo mogli da predvidimo svaki dan. Sva čar, svo iznenađenje i oduševljenje životom bi istog trenutka nestali.

Zato poslušaj savet pisca, državnika i velikog stoičkog učitelja Seneke i ne opterećuj se zbog neizvesne budućnosti, već živi sada i ovde.

Životna neizvesnost je ono što čoveka pokreće, što ga tera da uči, da se prilagođava i otkriva.

Razmišljaj ovako: ,,Sa što više neizvesnosti se sretnem u životu, to će mi život biti bogatiji.”

Zato, prihvati neizvesnost ne samo kao nešto normalno, već i poželjno. U njoj se kriju nove ideje, nove mogućnosti i nove prilike za tvoj dalji rast i napredovanje.


Praktični savet za stoički stil života

Kada nas upozoravaju da ne treba da se uzbuđujemo previše zbog neizvesne budućnosti, stoici nikako ne misle da treba da imamo pasivan odnos prema njoj.

Stoici nas stalno upozoravaju na važnost upotrebe zdravog razuma koji možemo dobro da iskoristimo tako što ćemo razmišljati (meditirati) o potencijalnoj budućnosti.

Uvek kada se prihvataš nekog posla koji od tebe zahteva da uložiš određeno vreme, energiju, novčane ili bilo koje druge resurse, dobro je da pokušaš zamisliš u glavi više mogućih scenarija po kojima bi on mogao da se razvija.

Najpre zamisli idealan scenario u kojem će se sve kockice koje čine tvoj plan savršeno uklopiti i tvoj napor će doživeti željeni uspeh. Cilj ove vežbe jeste da oslobodi tvoju kreativnosti i omogući da do kraja istražiš potencijale svoje ideje.

Zatim zamisli jedan, ili ako je potrebno više, negativnih scenarija koji uključuju razne probleme koji mogu da ti se ispreče na putu. Neki od tih problema mogu biti tehnički (nedostatak sirovina), personalni (problemi u međuljudskim odnosima u timu) ili oni koji podrazumevaju višu silu (promena zakonskih odredbi). Što više različitih uzazova uzmeš u obzir, bićeš bolje pripremljen za slučaj da oni zaista dese i počnu da ti stvaraju probleme.     


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak