Na koga ćeš se osloniti?

foto: guillaume bleyerunsplash

Rimski istoričar Tacit, koji je inače bio savremenik i veliki poštovaoc stoika Sneke, jednom je rekao:

Postoji još jedna nepravedna strana rata: pobedu u njemu prisvajaju svi, dok je za poraz uvek odgovoran jedan.

Kada si uspešan, mnogi se guraju da budu pored tebe, čak i oni koji ti nisu potrebni. Kada ti je teško i kada su ti opcije sužene, iznenada shvatiš da postoji svega par osoba na koje možeš da se osloniš.

Epiktet je rekao:

Najlakše je naći prijatelja u blagostanju, u neprilici najteže!

Kada nam je dobro u životu, ne razmišljamo o nevolji a naš ego zna da poraste toliko da nam se učini da sve možemo sami i da nam niko više nije potreban. Nemoj da čekaš da te zadesi neprilika kako bi shvatio da to ipak nije tako.

Upravo onda kada ti sve ide po planu, budi svestan toga da okolnosti mogu lako da se preokrenu i da su ti potrebni ljudi na koje možeš da se osloniš kada stvari krenu nizbrdo. Zato je dobro da činiš usluge i pomažeš ljudima oko sebe jer ti već sutra može zatrebati njihova pomoć.

Brojne naučne studije su pokazale da mnogo veći efekat na psihološko blagostanje imaju mala svakodnevna dobra dela, usluge i znaci pažnje koje pružamo onima oko sebe, od jednokratne donacije novca ili tek povremene pomoći drugoj osobi.

Sve na svetu je prolazno; lepi periodi u životu iznova se smenjuju sa onim drugim, manje prijatnim. Takav je zakon prirode, u njoj sve teče. Svrha ovih promena je da nas nauče da cenimo ono što imamo i da nas upozore na važnost toga da se držimo jedni drugih kako bismo lakše preživeli teška vremena. Zajednički život, rad i deljenje su u našem genetskom kodu. To je ono što je ljudskoj vrsti pomoglo da preživi suše, ledena doba i razne druge kataklizme tokom 200.000 godina postojanja naše vrste.

Jedina stvar koja te može zaštititi od nevolje je da deliš dobro sa drugima, sve ostalo je u rukama sudbine. 

Zato, fokusiraj se na svoja dela sada i za sudbinu ne brigaj.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak