Kako kada zaboli?

foto: cristian newmanunsplash

Stoički filozofi veliku pažnju poklanjaju percepciji (phantasia), tj. načinu na koji shvatamo realnost.

Sve što nam se dešava, pre nego što stigne do našeg uma, prolazi kroz filter naših prethodnih doživljaja, znanja i emotivnih iskustava.

Ali kako možemo da znamo da li nam ovi filteri omogućavaju da vidimo stvari onakvim kakve su one stvarno? Koliki je zaista raskorak između slike o realnosti i realnosti?

Češće smo uplašeni nego zaista povređeni; više patimo u mislima nego u realnosti.
– Seneka

Seti se kada si poslednji put doživeo neko neprijatno iskustvo, bilo da te je neko ili nešto povredilo, ili si bio neuspešan u nečemu pa si se razočarao u samog sebe. Klijent te je iznervirao, nisi položio ispit ili si doživeo fizičku povredu? Sećaš li se koliko te je bolelo u tom trenutku?

Sada, pošto je prošlo nekoliko dana, meseci ili godina od tog iskustva, da li osećaš bol? Koliki je on u poređenju sa početnim bolom? Mnogo manji. Možda ga više ni nema. Možda misliš: ,,Bože gde mi je bila pamet kad sam se zbog onoga toliko nervirao i patio.”

Važno je da shvatimo da je velika količina bola koji osećamo zapravo bol koji sami sebi nanosimo time što preuveličavamo sopstvene emocije i probleme.

Koliko je zaista važna i realna stvar koja ti nanosi bol?

Da li si stvarno toliko povređen koliko misliš da jesi?

lli će pre biti da si povređen baš onoliko koliko veruješ da jesi!?

Budi kao stena o koju se talasi neprestano lome, sve dok se more oko nje postepeno ne smiri. Nikada nemoj reći: ,,Teško meni.’’ Reci sebi: ,,Blago meni što i dalje stojim tu, uprkos onome što mi se desilo, smiren i bez straha zbog onog što sledi.’’ Takve stvari se i drugima dešavaju, ali ne uspeva svako da im se odupre.
– Marko Aurelije, Meditacije 4.49

Zato je važno da stvari koje ti se dešavaju u životu provučeš kroz filter razuma.

Ako shvatiš da stvari nisu toliko crne, one neće biti crne. Ako se otrgneš od osećanja tragičnosti, nemoći i pesimizma, tvoj um će lakše pronaći način da pronađe izlaz iz nepovoljne situacije.

Ako se za par dana ili par godina nećeš ni sećati situacije koja te pritiska, pa zašto bi sada patio zbog nje!?


Praktični savet za stoički stil života

Da saznaš praktične savete za razvijanje stoičkog stila života prijavi se na Ja.Stoik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.

Početak