Nije loše biti zaboravan

foto: rachael croweunsplash

Najpoznatija žena sudija u SAD, Rut Ginsburg (Ruth Bader Ginsburg) često je kao anegdotu prepričavala savet koji je dobila od buduće svekrve na dan svog venčanja: ,,U svakom braku, dobro je biti ponekad malo gluv.’’ Rut je ovaj savet često koristila na svom radnom mestu u Vrhovnom sudu. ,,Uvek kada su grube i nepromišljene reči izgovorene, najbolje je na trenutak se isključiti. Nervozna ili ljutita reakcija neće unaprediti vašu sposobnost ubeđivanja.’’

Ovo je tipično stoičko razmišljanje. Katona je jednom prilikom napao i udario neki grubijan dok se kupao u rimskom kupatilu. Kada su ostali prisutni skrenuli pažnju ovom čoveku da je upravo uvredio jednog od najpoznatijih i najmoćnijih građana Rima, ovaj je brže-bolje požurio da se izvini. ,,Ne sećam se da me je iko udario,’’ blago mu je odgovorio Katon, iako mu je obraz još uvek bio crven od udarca.

Možeš živeti svoj život sećajući se svake uvrede i zajedljivog komentara koji ti je ikada bio upućen; možeš se iznova nervirati zbog svake situacije u kojoj ti je naneta nepravda; možeš se vazda kajati što nisi ovako ili onako reagovao. Ili možeš jednostavno sve zaboraviti.

Ne tražim od tebe da budeš glup i potpuno zanemariš baš sve neprijatne situacije, pogotovo ne one koje su imale odlučujući uticaj na tvoj život. Ovde mislim na sitne, jadne, prljave reakcije, svađe i komentare koje su ispod tvog nivoa inteligencije a koje prete da te dovedu u stanje besa i agresije.

Ostani jak i ponosan, budi iznad svake situacije koja preti da iz tebe izvuče lošu ili neprimerenu reakciju.

Postani zaboravan za sve banalnosti koje prete da naruše tvoj unutrašnji mir!  


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.Stoik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak