O smrti

foto: benjaima kamelunsplash

Okolnosti u kojima živimo mesecima unazad podstakle su jedne da razmišljaju o prolaznosti života a druge da potiskuju svaku misao o smrti. Iako je ovo vrlo nepopularna tema, suočavanje sa smrti, čak i u formi razmišljanja ili meditacije, može da bude veoma korisno i čak lekovito za dušu. 

Stoičko viđenje smrti

Marko Auelije je u svojim Meditacijama često pisao o smrti. Budući da je skoro ceo period svog carevanja proveo na bojnom polju, smrt mu je svakako bila bliska pojava. Prisustvo smrti tera čoveka da se duboko zamisli o životu. Možda je upravo ovo pomoglo Aureliju da dođe do tako kompleksnih uvida o ljudskoj psihi i tome koje je vrline potrebno da čovek razvije kako bi njegov prolazni život dobio smisao.

Kada je čovek mlad i snažan on ne razmišlja o smrti a možda je upravo tada pravi trenutak da se razvija svest o prolaznosti života. Nepredviđene i nesrećne okolnosti se dešavaju. Danas čovek može biti zdrav a već sutra saznati da boluje od fatalne bolesti, ili mu se može desiti da izgubi život u kakvoj nesreći.

Ne treba živeti kao da je čitava večnost pred tobom. Smrt te vreba. Budi dobar dok živiš, dok možeš
– Marko Aurelije, Meditacije 4.17

Razmišljanje o smrti pomaže čoveku da nauči da ceni život koji ima sada. Onaj ko ima zdravlje dodatno će se potruditi da neguje zdrave navike kako bi što duže ostao snažan i vitalan. Onaj kome je važan novac i uspeh shvatiće da je možda bolje da batali jurnjavu za lažnim vrednostima i da se fokusira na ono šta mu je zaista važno u životu. Neko kome se život pretvorio u posao shvatiće da bi možda bilo bolje da više vremena i energije posveti ljudima do kojih mu je stalo.

Svest o prolaznosti života doprinosi stvaranju života bez žaljenja

Svest o ograničenosti trajanja života podstiče čoveka da u svakom trenutku razmišlja o svojim postupcima jer možda neće dobiti priliku da naknadno ispravi svoje greške. Osoba koja ima svest o prolaznosti života neće biti neodgovorna i ostaviti svoje naslednike u dugovima, dete neće dozvoliti da bude u svađi sa roditeljem koji može sutra umreti, neko ko se celog života trudio da udovolji drugima skupiće snagu da preuzme kormilo života u svoje ruke.

Brojni su primeri ljudi koji su se našli na granici života i smrti i koji su nakon takvog iskustva potpuno promenili način razmišljanja i stil života. Nije neophodno da ti se život uruši da bi shvatio da je potrebno da ga transformišeš – razmišljanje o smrti može da ti pomogne da već sada stekneš važne uvide u to šta zaista želiš od života.

Oni koji su naučili kako da umru, oslobodili su se ropstva života.
– Seneka

Razmišljanje o smrti ublažava strah od smrti

Heraklit je isticao da je promena motorička snaga prirode. Baš kao što se dani i godišnja doba menjaju, tako se i mi menjamo. Poput biljke, čovek raste, sazreva, prolazi kroz niz transformacija i na kraju nestane. Kao što je rođenje bio prirodan proces kroz koji smo svi prošli, tako je i smrt proces koji je priroda tako uredila da bude podnošljiv svakom živom stvoru.

Onaj ko živi bez straha od smrti više ceni svaki trenutak života i bolje koristi svaki moment koji mu je na raspolaganju.

Antički Stoici su stalno isticali da nije dostojno čoveka da preživljava život već da je potrebno da živi život sa svrhom. A svrha čoveka je da do kraja iskoristi svoje potencijale – jer kao što drvo koje nikne iz semenke nastoji da raširi grane, da se razlista, napuni krošnju mirisnim cvetovima i sočnim plodovima, tako i čovek treba da nastoji da izraste u najbolju verziju sebe i da jednog dana ostavi iza sebe najlepše plodove života.   


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak