Samosažaljenje nije prirodno

foto: gantas vaičiulėnasunsplash

Znaš ono kada pogledaš na YouTube-u neki video, pa ti onda Google uvali kolačić, i onda te nedeljama progone videi sličnog sadržaja.

Tako sam i ja kliknuo na video o nekom zlostavljanom štenetu kojeg je nova usvojiteljka jedva uspela da spase sigurne smrti. Ta mala, neuhranjena, šugava gomilica kosti i izguljene kože na kraju se transformisala u prelepo kovrdžavo kučence puno energije i životne radosti. Očigledno je potpuno zaboravilo traume koje je preživljavalo svega par meseci ranije.

Nakon toga, svaki put kada bih otvorio YouTube, algoritam bi mi sugerisao slične tužne priče sa srećnim krajem. I svaka od tih priča bi me iznova podsetila da je priroda osmislila fenomenalne mehanizme da pomogne živim bićima da se izleče.

Uz dobru negu, čovek ili životinja mogu potpuno da se oporave od bolesti ili povrede. Međutim, kod ljudi, fizički oporavak ne podrazumeva uvek i mentalni oporavak. Nekada je trauma toliko velika da se ureže u dušu, a ponekad se čovek iracionalno veže za bol i ne želi da ga se otarasi već dozvoljava samosažaljenju da ga dugo, dugo prati.

Od ovog malog, nesrećnog pa srećnog šteneta, možemo da naučimo važnu životnu lekciju:

Nije prirodno da živo biće pati više nego što je neophodno.

Patnja zbog nečega što se dogodilo u prošlosti, ponovno preživljavanje traumatičih doživljaja u mislima ili tuga za stvarima kojih više nema, ne vode ničemu. 

Ako ti je priroda već dala šansu da se izlečiš, izleči se do kraja.

Nikada ne videh zver
Da sebe sažaljeva.
Kad joj kucne čas,
Ptičica će pasti sa smrznute grane
Bez trunke samosažaljenja.
-D.H. Lorens

Stoici dosta pažnje posvećuju bolu.

Bol je normalno ljudsko stanje – nemoguće ga je izbeći i uzaludno je negirati ga.

Ipak, samosažaljenje i preuveličavanje određenih emocija nije ništa drugo do uzaludno trošenje energije i vremena. Kako možeš da očekuješ da rana zaraste ako stalno čupaš krastu?

Umesto toga, pusti prirodu da uradi svoje. Neka vreme zaceli sve tvoje rane.

Svaka životinja koju je neko spasao ti poručuje da je to moguće. 


Praktični savet za stoički stil života

Da saznaš praktične savete za razvijanje stoičkog stila života prijavi se na Ja.Stoik mailing listu.

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.

Početak