Dobro nema alternativu

foto: ali yahyaunsplash

Da li znaš koliko nijansi sive boje postoji?

Verovatno bezbroj ali je ljudsko oko sposobno da prepozna tridesetak.

Antički stoici koji su se bavili fizikom su se sigurno bavili sivom i drugim bojama, ali zato za njihove kolege koji su izučavali stoičku etiku, nije bilo dileme – za njih siva boja nije postojala. Oni nisu priznavali da stvari mogu biti ,,manje ili više’’ dobre ili ,,realtivno’’ loše. Sve vrline su bile bele a sve loše osobine crne.

U Rimu je u prvom veku pre nove ere živeo stoik kojem su se svi divili zbog njegovih izvrsnih vrlina. Katon Mlađi je poticao iz aristokratske porodice i u istoriji carstva je bio upamćen kao mudar državnik i žestoki branitelj Republike od pokušaja Julija Cezara da nametne sopstvenu diktauru, što ovome na kraju ipak pošlo za rukom.

Katon je živeo povinujući se vrlinama koje su danas nepojmljive savremenim političarima. Iako imućan, nosio je skromnu odeću i često hodao bos. Bio je poznat kao nepokolebljiv pregovarač i nepotkupljiv senator. Njegove kolege koje su rado primale mito, često su koristili ovaj izgovor: ,,Pa ne možete od svih da očekujete da budu Katon!’’    

Katon je od svoje familije, prijatelja i vojnika zahtevao da se pridržavaju striktnih moralnih vrlina. Kao neko ko je vodio dajući primer, Katon je stekao veliki ugled i autoritet u Republici. Uvek kada se raspravljalo o dobru i zlu, Katon je bio taj ko se pitao za savet. Kada je Katon govorio, svi su sedeli i slušali. Zbog svoje pravičnosti, silno se bio zamerio Juliju Cezaru koji ga je bacio u tamnicu ali je ubrzo morao da ga oslobodi usled velikog pritiska senata i javnosti.

Mnogi su pokušavali da budu Katon, ali nisu uspevali. Nisu posedovali njegovu harizmu ni besprekorno čist karakter koji nije znao za sivo.

Vrhunska vrlina stoika

Ono što je Katona činilo Katonom bilo je arete, na grčkom: moralna, fizička i duhovna izvrsnost, odličnost.

Vil Djurant, američki pisac, istoričar i filozof je zapisao:

Onakvi smo kakvo nam je svako pojedinačno delo. Izvrsnost nije način, već navika.

Izvrsnost nema efekta ako se povremeno ispoljava u tvojim delima. Izvrsnost je stil života. Ona treba da postane osnovni kod u tvom sistemu delovanja.  

Usvoji ovo kao mantru i trudi se da uvek i u svemu budeš izvrstan (koliko je u tvojoj moći u datom trenutku).

Ako si ti odličan, šta misliš kakav će biti tvoj život?


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak