Šta je to hrabrost

foto: joshua van der schyffunsplash

Hrabrost (anderia, na grčkom) je još jedna od glavnih stoičkih vrlina, pored mudrosti, pravičnosti i odmerenosti.

Za stoike hrabrost nije samo snaga da se prevaziđu teškoće, opasnost i bol bez ispoljavanja straha, već veština da u svakoj situaciji uskladimo naše reakcije sa ličnim vrlinama i reagujemo na ispravan način.

Spoznaja da radiš pravu stvar je to što ti daje hrabrost.

Hrabrost se deli na sledeće vrline:

Izdržljivost – da istrajemo uprkos nepovoljnoj situaciji tako što ćemo shvatiti da ništa na svetu nije trajno, pa ni nepovoljne okolnosti u kojima smo se našli.

Samouverenost – da u svakoj situaciji razdvojimo stvari na koje možemo da utičemo od onih na koje ne možemo, i da uposlimo svoje misli, dela i resurse na pronaženje najboljeg načina da situaciju prevaziđemo.

Principijelnost – da uvek delamo u skladu sa ličnim vrlinama, za dobrobit sebe i onih oko nas.

Vedrina – da očuvamo pozitivan duh bez obzira na okolnosti.

Marljivost – da ne podležemo tugi, depresiji, očajanju i drugim negativnim emocijama, već da se fokusiramo na to šta možemo sad odmah da uradimo da poboljšamo svoju situaciju.

Seti se kako su živeli tvoji preci nekoliko generacija unazad kada nisu imali na raspolaganju struju, telefon ili kupatilo, odnosno svu udobnost koju ti danas uživaš. Nisu imali ni zdravstvenu zaštitu, ni pristup informacijama niti znanju kao ti danas. Koliko im je samo hrabrosti bilo potrebno da se izbore sa svakim novim danom, da ishrane svoje porodice i izvedu svoju decu na pravi put! Razmisli o tome sledeći put kada pomisliš kako ti je teško u životu.

Poteškoće jačaju um, baš kao što rad jača telo
Seneka

Svako od nas je sposoban da izdrži mnogo više nego što misli. Ljudi koji su peživeli razne krizne situacije to dobro znaju. Sigurno si i sam preživeo okolnosti koje su ti pre toga izgledale nepremostive. I živ si!

Nije važno šta podnosiš već kako to podnosiš
– Seneka

Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Praktični savet za stoički stil života

Stvari koje očekuješ manje će te iznenaditi
– Seneka

Stoici često koriste mentalnu vežbu u kojoj pokušavaju da vizualizuju nepovoljan ishod budućeg događaja. Ova vežba ti može pomoći da bolje razumeš situaciju u kojoj ćeš se možda naći. Ako analiziraš okolnosti na ovaj način, u slučaju da se nepovoljan scenario zaista desi, bićeš bolje pripremljen i znaćeš kako da pravilno reaguješ.

Pokušaj da zamisliš situaciju do sitnih detalja. Koje stvari su u tvojoj kontoli a na koje ne možeš da utičeš? Kako je najmudrije da reaguješ? Kako ćeš se osećati posle, kada sve prođe?


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak