Pravilni životni izbori

foto: luke braswellunsplash

Glavni zadatak u životu je ovaj: identifikovati i razdvojiti stvari tako da jasno mogu sebi da kažem koje stvari nisu pod mojom kontrolom a koje imaju veze sa izborima koje ja kontrolišem.
– Epiktet, Razgovori

Prva lekcija iz stoicizma koju treba da savladaš jeste da naučiš da radzdvojiš stvari na koje možeš da utičeš od stvari koje su izvan tvoje kontrole.

Ako svoje misli i resurse preusmeriš na stvari koje možeš da kontrolišeš, bićeš uspešniji i srećniji jer ćeš mudro koristiti svoje vreme, energiju i emocije.

Stoicizam je filozofija koja se zasniva upravo na ovoj ideji.

Kada se probudiš ujutro, pogledaš kroz prozor i shvatiš da će celog dana padati kiša, nemoj dozvoliti da to pokvari tvoje raspoloženje. Nemoj se unapred nervirati zbog vlažne obuće ili gužve u saobraćaju. Ne možeš sprečiti kišu da pada, niti uticati na vozače koje ćeš sresti na putu do posla. Umesto toga, fokusiraj se na ono šta možeš da kotrolišeš. Možeš odlučiti da budeš dobre volje tako što ćeš slušati svoju omiljenu muziku dok se pripremaš za posao i biraš odeću u kojoj ćeš dobro izgledati i pritom ostati suva tokom celog dana. Možeš izabrati da sa sobom poneseš knjigu koju ćeš moći da čitaš ako se zaglaviš u saobraćaju ili podkast koji ćeš slušati dok voziš do posla. Ako ništa drugo, možeš celog dana uživati u zvuku kišnih kapi koje udaraju u prozor tvoje sobe.

Od svih postojećih stvari, neke možemo da kontrolišemo a neke ne možemo. Možemo kontrolisati svoje misli, osećanja, želje i zaziranja, drugim rečima, sve ono što svojom voljom stvaramo. Stvari koje nisu u našoj kontroli su naše telo, imovina, reputacija, poslovanje, odnosno, sve ono što ne stvaramo samostalno.
– Epiktet, Priručnik, 1

Stoik Epiktet nas podseća da sami biramo svoje misli, želje i zaziranja (strahove i oprez) koji su odraz našeg nezavisnog duha.

Slično je i sa emocijama, samo što u ovom slučaju moramo da razdvojimo stanje od osećanja. Tuga je stanje koje je patološko a osećaj tuge je trenutan, prirodan i često isceljujuć. Nauči da ne budeš tužan, ljutit ili napet već kaži sebi: osećam tugu, ljutnju ili napetost i snažnom voljom pokušaj da takav osećaj odagnaš tako što ćeš svoje misli preusmeriti na druge, pozitivne stvari.

Kada kaže da ne kontrolišemo naše telo, imovinu, reputaciju i poslovanje, Epiktet nas upozorava na to da su uvek moguće nepredviđene situacije koje mogu život preokrenuti naglavačke.

Danas možeš biti zdrav a već sutra saznati da boluješ od teške bolesti. Koliko je samo ljudi na našim prostorima koji su zbog rata izgubili imovinu generacijama sticanu. Kovid-19 je negativno uticao na mnoge biznise; ko je mogao da pretpostavi da ćemo u realnom životu živeti scenario iz horor filma.

Ovo ne treba da kod tebe izaziva osećaj zabrinutosti. Naprotiv, svest o tome šta možeš a šta ne možeš da kontrolišeš te sprečava da podlegneš negativnim emocijama, daje ti prostor da dobro razmisliš, isplaniraš svoje buduće postupke i na najbolji mogući način se prilagodiš novonastaloj situaciji.

Umesto da situacija kontroliše tebe, ti dobijaš moć da kontrolišeš situaciju.

Ovo saznanje će ti doneti mir.  


Praktični savet za stoički stil života

Uveče, pre nego sto legneš u krevet analiziraj jednu situaciju koja ti se desila tog dana. Koje stvari su bile pod tvojom kontrolom a koje nisu? Da li si se u svojoj reakciji vise fokusirao na stvari koje jesu ili na one koje nisu bile u tvojoj kontroli? Kakav je bio krajnji ishod? Da li bi bio drugaciji ili bolji da si se fokusirao na stvari koje su pod tvojom kontrolom? Koliko ti je teško da razdvojiš šta jeste a sta nije pod tvojom kontrolom?

U toku narednog dana fokusiraj se na stvari na koje možeš da utičeš kako bi ga učinio uspešnijim a svoj život korisnijim i lepšim. Nemoj biti kao drugi koji traće život na nebitne stvari ili biju bitke koje nikada neće dobiti.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma.
Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak