Izbegavaj osudu

foto: donald teel on unsplash

Ponekad nam se desi da ne odobravamo nečije postupke što nas navodi na to da tu osobu odmah i bez mnogo razmišljanja počnemo da osuđujemo.

Koliko god visoko cenili ljudske vrline, stoici su uvek izbegavali da ispoljavaju moralnu superiornost pred ljudima sa čijim se delima i životnim načelima nisu slagali.

Nikome ne prija kada ga osuđuju, bez obzira da li je zaista počinio grešku ili, još gore, ako je greška nenamerna ili posledica nesporazuma. Zato i ti nemoj biti brzoplet i nemoj donositi negativni sud čim neko uradi nešto što nije po tvojoj volji.

Umesto toga, razmisli kako bi ti postupio da si na mestu te druge osobe. Razmisli kakav je njen život, u kakvim je uslovima i gde rasla, kakvo je obrazovanje stekla i ko su joj bili moralni uzori. Razmisli da li ta osoba poznaje drugi ili bolji način. Seti se svojih sopstvenih postupaka. Da li si i ti možda u nekoj situaciji bio nestrpljiv, drzak, grub prema nekome, slučajno ili namerno.

Navikavaj se da uvek kada bližnji tvoj nešto uradi, upitaš sebe: ,,Zašto on to radi?’’ Ali počni od samog sebe; prvo sebe ispitaj.
– Marko Aurelije , Meditacije 10.37

Cilj ovog unutrašnjeg preispitivanja nije pronalaženje opravdanja za nečiji loš postupak, već pokušaj da shvatiš zašto je do njega došlo. Ako znaš zašto neko radi to što radi, biće ti lakše da odlučiš kako da najbolje reaguješ u interakciji sa njim.

U takvim slučajevima imaš izbor da pokušaš da nađeš način da ukažeš na grešku, ili ako to nije moguće ili nema efekta, da oprostiš i nastojiš da u budućnosti izbegavaš bliski kontakt sa tom osobom. Nikako ne dozvoli sebi da upadneš u svađu, jer svađa je beskorisno trošenje emocija i energije – problemi se ne rešavaju sukobom već dogovorom.

Ako ne postoji način da takvu osobu odstraniš iz svog života, onda je najbolje da je prihvatiš takvu kakva jeste i da shvatiš da njeno loše ponašanje nema baš nikakve veze sa tobom – taj se sigurno tako odnosi prema svima u svom okruženju.

Različitost je dobrodošla


Osobe čija dela i način života nisu u skladu sa tvojim moralnim načelima postoje da bi te podsetile na to kakav ne treba da budeš i kakve odluke u životu treba da donosiš da bi izbegao njihovu sudbinu.

Shvati da smo svi različiti i da je u suštini vrlo mali broj ljudi čiji su karater i moralna struktura kompatibilni tvojim. Eto razloga da još više voliš i ceniš bliske prijatelje a da svima ostalima jednostavno priznaš njihovo pravo da žive na svoj način.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak