Šta je najvrednije što imaš

foto: emiliano vittoriosiunsplash

Zamisli ako bi narednih nedelju dana morao da živiš sa vrlo ograničenom sumom novca, mnogo manjom od one na koju si inače navikao.

Ako si dovoljno mudra osoba, verovatno ćeš se potruditi da taj novac što racionalnije trošiš. Nećeš ga traćiti na stvari koje su ti malo važne već češ se truditi da obezbediš sebi ono najneophodnije kako bi preživeo do kraja nedelje.

A šta ako bih ti rekao da je vreme koje imaš na raspolaganju verovatno mnogo kraće od vremena koje bi želeo da ti priroda dodeli?

Sve u životu se može popraviti i nadoknaditi – novac, zdravlje i odnosi sa drugim ljudima. Sve su to neizmerno važne stvari, pa čak ako u nekom trenutku ostaneš bez njih, sve dok dišeš, dok si živ, imaš priliku da ih ponovo stekneš.

Vreme je jedini resurs koji nikada ne možeš da nadoknadiš.

Vreme je najvrednija stvar koju imamo u životu, a tako lako ga trošimo.

Ne bi se život činio tako kratak, kada ga ne bismo uzalud trošili.
Seneka

,,A šta da radim sa gomilom trivijalnih obaveza koje mi svakodnevno oduzimaju vreme?’’

Pokušaj da pronađeš efikasan način da što manje vremena i što manje brige trošiš na njih.

Zapamti: pažnja koju posvećuješ nekoj stvari treba da odgovara njenoj važnosti; u protivnom ćeš se umoriti, život će ti dojaditi ako se stvarima od manje važnosti baviš više nego što je potrebno.
– Marko Aurelije, Meditacije 4.32

Ako stvarima posvećuješ više vremena i energije nego što one zaslužuju, daješ im na značaju. Ako nebitno postane bitno, onda ćeš imati mnogo manje vremena za stvari koje su zaista vredne u tvom životu – za svoje zdravlje, porodicu, prijatelje za sve ono što prija tvojoj duši.

Nemoj trošiti vreme na nebitne stvari!


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak