Ima li svrhe kajati se?

foto: riccardo fissoreunsplash

Za Stoike, kajanje je spadalo u kategoriju negativnih emocija i strasti (pathê) i zbog toga je smatrano lošim za ljudski duh. Suprotnost negativnim emocijama i strastima su one pozitivne (eupatheiai) koje ljudima pomažu da izgrade konstruktivan odnos prema stvarima koje ih okružuju i na taj način im omogućavaju da napreduju u svom razvoju. Zbog toga je osnovni cilj stoičkog treninga apatheia, oslobađanje od negativnih strasti koje sprečavaju ljude da uspostave harmoniju sa svojom suštinskom prirodom.

Šta je kajanje?

Kajanje je sasvim normalna emotivna reakcija moralne osobe na svoje lično ponašanje i učinjena dela. Kajanje prati osećanje tuge, neprijatnosti, sramote, depresije, besa, krivice i čak agresije prema samom sebi.

Stoici ne odbacuju kajanje ali upozoravaju na njegove razarajuće efekte. Po njima, mnogo je bolje zauzeti racionalan stav u odnosu na prethodne događaje, razmisliti dobro o njima i pokušati da se izvedu zaključci koji osobi pomažu da nauči nešto novo o sebi. Ovo razmišljanje treba sprovesti smireno, bez prepuštanja osećanju krivice koje ne čini ništa drugo osim što nas tera da se osećamo loše zbog nečega što se ne može promeniti.

Čuveni filozof-racionalista Spinoza govorio je da su ,,kajanje i pokajanje pogubna opojna sredstva koja ometaju naše razumevanje.’’ I zaista, kako neko može da živi normalnim životom ako dopušta negativnim emocijama da ga stalno vuku unazad? Niče je takođe govorio o tome svojim brutalno direktnim stilom pripovedanja: ,,Kajanje je glupo ponašanje koje sledi nakon glupog postupka.’’

Kreni u akciju!

Ako te stalno proganja kajanje zbog nečega što ti se dogodilo u prošlosti, imaš dve opcije.

Možeš da nastaviš da se kaješ, da stalno podsećaš sebe na brojne razloge zbog kojih si bio loš, da živiš u sramoti i besu prema samom sebi, ili da poslušaš velikog Stoika Marka Aurelija koji je rekao:

Ne troši vreme objašnjavajući šta znači biti dobar čovek – budi taj čovek. 
Meditacije 10.16 

Nemoj da se kaješ zbog stvari koje ne možeš da promeniš. Umesto toga, promeni sebe i sva loša dela koja si do sada počinio zameni dobrim koja ćeš tek da učiniš.

Svetu su potrebna dobra dela!


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak