Pazi za čim žudiš

foto: lucas favreunsplash

Stoički filozofi savetuju: ,,Žudi samo za onom stvarima koje možeš da kontrolišeš’’ jer ćeš samo tako biti u stanju da svoju žudnju pre ili kasnije ispuniš. Ako žudiš za stvarima koje ne možeš da kontrolišeš, rizikuješ da svoj život pretvoriš u nesrećno životarenje.

Glupo je žudeti za tim da budeš visok ako si nizak, i zbog toga biti nesrećan. Apsurdno je u sred zime žudeti za letom i žaliti se na hladnoću. Neodgovorno je žudeti za skupim automobilom ako nemaš dovoljno novca da ga redovno održavaš.

,,Ali šta činiti kada nam mediji konstantno stvaraju žudnju za stvarima koje prosto moramo da posedujemo?’’

Žudnju ne možeš da izbegneš ali možeš da izabereš kako ćeš se prema njoj odnositi. Ako si pasivan u svojoj žudnji, onda ona zaista postaje ugovor koji te obavezuje na nesrećnu egzistenciju. Ako, naprotiv, zauzmeš aktivan stav prema žudnji, ona može da se pretvori u nešto magično, ona može da ti da snagu da ostvariš ono što poželiš.

Aktivna žudnja pretvara objekat žudnje u cilj

Umesto sediš i maštaš o stvarima koje ne poseduješ, bolje je da postaviš sebi cilj da svoju žudnju na neki način ostvariš. Sledeći korak je da napraviš plan kako da izgubiš kilograme, kako da se izboriš za povišicu plate ili kako da eliminišeš minus na kreditnoj kartici. Budi uvek svestan kompleksnosti svog cilja jer će ti za one komplikovanije sigurno trebati više vremena. Najvažnije od svega je da se zadržiš na pravom  putu, jer ćeš čak i tokom perioda kada ti se progres čini spor, moći da budeš zadovoljan zbog saznanja da si svakim danom bliži ostvarenju svoje želje. Budi uporan i hrabar i ne urušavaj svoju sreću time što ćeš biti nestrpljiv.

Napravi ugovor sa sobom da svaki dan uradiš bar nešto što će te približiti ostvarenju cilja a tvoja žudnja neka postane tvoja snaga koja će te gurati napred.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak