Kakvo je tvoje bogatstvo?

foto: tanjir ahmed chowdhuryunsplash

Stoici su verovali da je sve što posedujemo neizvesno a da jedino što je stvarno naše, naše mišljenje o stvarima koje posedujemo. Nekome ko je rastao u siromaštvu, posedovanje lepe odeće može da pričinjava veliko zadovoljstvo, dok je za nekoga ko je ceo život nosio skupocenu odeću, ona samo šarena tkanina.

Kada neko dostigne određeni nivo mesečnih primanja, istog trenutka kada se ona umanje, on zapada u problem, hvata ga panika i on postaje nesrećan. Sva psihološka istraživanja saglasna su u jednom –  čoveka ne čine srećnim stvari koje poseduje, već životna iskustva.

Zašto i kako kupujemo?

Svaki put pre nego nešto kupiš zapitaj se koja je istinska korist od te kupovine.

Instant korist je najčešće nalet dopamina, hormona koji je povezan za dobijanje nagrade – proizvoda koji konačno postaje tvoj. Druga vrsta koristi je rešavanje praktičnog problema. (,,Bliži se zima, potrebne su mi nepromočive čizme’.’) Tu je i emotivni benefit – kako ćeš se osećati dok budeš koristio konkretan proizvod. (,,Volim da koristim mirišljave sveće jer one čine da se u svom domu osećam toplo i prijatno.’’) Konačno, tu je i element samorealizacije – kako doživljavaš sebe dok koristiš određeni brend i kako te drugi doživljavaju. Samorealizacija je pozitivna stvar ali se ona mnogo češće svodi na kreiranje lažne predstave o sebi umesto na manifestaciju lične autentičnosti.

Stoicizam je filozofija koja nas uči da se fokusiramo na stvari koje možemo da kontrolišemo i u skladu sa time donosimo racionalne odluke.

Uzbuđenje koji ti pruža kupovina je nešto što je van tvoje kontrole – ono je fiziološka reakcija organizma na ono šta se dešava oko tebe; ono je privremeno i lažno. Njega ne možeš kontrolisati i zato ne dozvoli da ono kontroliše tebe. Shopping mania ti ne donosi nikakvu realnu korist – jedini ko od nje profitira je brend na koji si potrošio svoj teško zarađen novac.

Ako kupovinom rešavaš konkretan problem, onda ona svakako ima dobro opravdanje. Takođe, ako ti korišćenje nekog proizvoda pruža iskreno zadovoljstvo, to je odličan razlog za investiciju. Ali budi oprezan! Ako voliš da nosiš satove, uvek je bolje kupiti jedan kvalitetan koji ćeš dugo nositi, nego više jeftinih koji će se možda kvariti a koji svakako neće odavati utisak da si osoba sa previše stila.

Najveću grešku činiš kada trošiš novac na stvari za koje smatraš da će te učiniti boljim u očima drugih. Osobi sa integritetom nisu potrebne spoljašnje potvrde njene veličine – prava veličina se krije u ličnim vrlinama. Čak i kada je odevena u rite, osoba puna vrlina zrači mudrost i dobrotu.

Nije siromašan onaj koji poseduje malo, već onaj koji želi više
Seneka

Kako postati bogat

Zapamti ovo: u svakom trenutku možeš spoznati svoje pravo boatstvo tako što ćeš preispitivati svoje potrebe i svoje želje prilagođavati njima. Što se tvoje želje za suštinski nepotrebnim stvarima budu smanjivale, imaćeš više novca za one druge koje te istinski usrećuju.

Što manje zavisiš od spoljašnjih stvari, bićeš otporniji i snažniji.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak