Imaš li cilj?

foto: austin wadeunsplash

Nemoj nikada preduzimati nešto a da pre toga nisi razmislio zašto to radiš. Tako postupaju glupaci!

Mnogo je razloga zbog kojih delujemo bez razmišljanja i po inerciji: zbog povodljivosti, želje da imresioniramo ili se dodvorimo, zbog povinovanja lažnom moralu, zbog poštovanja lažnih vrednosti, ili prosto iz nemoći da prezmemo stvari u svoje ruke.

Uvek u glavi imaj svest o tome zašto nešto radiš i koji je krajnji cilj tvojih napora. 

Ako tvoji napori nemaju pravi cilj i svrhu, kakav je smisao tvog postojanja na ovom svetu? Kako ćeš znati šta je za tebe dobro a šta nije? Čak i najmanju stvar obavljaj imajući u vidu krajnji rezultat.
Marko Aurelije

Ciljevi daju strukturu tvom životu i smisao svakom novom danu koji je pred tobom. Oni te teraju da se prilagođavaš, učiš, transformišeš, da putuješ kroz život umesto da tapkaš u mestu.

Da li postojanje cilja garantuje da ćeš do njega doći?

Ne. Niko ti ništa ne može garantovati. Ali postojanje cilja je svakako bolje od neimanja cilja.

Od samog cilja jedino je važniji put do njega – on će ti otvoriti nove vidike i možda otkriti neke druge ciljeve koji predstavljaju mnogo bolju opciju za tebe.

U protivnom, ostaćeš tu gde jesi, u svojoj dosadnoj realnosti, osuđen da nikada ne doživiš uspeh i da nikada zaista ne iskusiš život.

Ne moraš da budeš uspešan da bi nešto započeo, ali moraš da počneš ako hoćeš da postaneš uspešan.
Zig Ziglar, pisac i motivacioni govornik


Praktični savet za stoički stil života

Ako ti je neka stvar teška, ne smeš odmah misliti da je ona čoveku nedostižna, jer ako je čoveku uopšte moguće da tako nešto ostvari, sigurno ćeš i ti moći isto.
– Marko Aurelije, Meditacije 6.19

Najveći problem kod postavljanja ciljeva je to što na samom početku oni izgledaju neverovatno daleki i komplikovani.

Ako tako razmišljaš, nikada ništa nećeš započeti a kamoli ostvariti. Umesto toga, pokušaj da razbiješ svoj krajnji cilj na mnoštvo manjih koraka i aktivnosti koje možeš relativno lako da sprovedeš.

Ako ti je cilj da smršaš, najpre treba da koriguješ ishranu tako što ćeš se, za početak, odreći hleba u svojoj ishrani. Zatim je potrebno da se fizički aktiviraš tako što ćeš ići u šetnju pola sata svaki dan. Potom je potrebno da smanjiš ili potpuno izbaciš večernje obroke.

Ako kreneš od malih promena i postepeno se upustiš u veće, tvoje putovanje će biti manje stresno i lakše izvodljivo. Svaku malu pobedu koju ostvariš proslavi tako što ćeš čestitati sebi ili nagraditi sebe nečim lepim.

Na kraju tvog puta ka vitkoj liniji, redovni odlasci u teretanu, zdrava ishrana i ostale navike koje doprinose dobrom izgledu, postaće deo tvog životnog stila i nešto u čemu uživaš.

,,Ali ja nisam tip osobe koja uživa u odlascima u teretanu’’, pomislićeš.

Sve na svetu se menja, pa i mi sami. Možda u ovom trenutku nisi osoba koja uživa u napornom treningu, ali kako put ka vitkoj liniji podrazmeva transformaciju i tela i duha, vrlo je verovatno da ćeš u nekom trenutku početi da uživaš u fizičkoj aktivnosti i poželeti da tvoj trening bude još intenzivniji kako bi postigla još bolje rezultate.

Na isti način treba se odnosiš prema bilo kom drugom cilju koji postaviš pred sebe. Svaki cilj podeli na niz malih aktivnosti koje možeš odmah da sprovedeši i uvek imaj na umu trenutno postignuće koje si odlučila da ostvariš. Svaka mala pobeda koju ostvariš kod tebe će jačati entuzijazam i veru da je krajnji cilj moguće ostvariti.


Zaprati Ja.Stoik na Instagramu ili TikToku kako bi imao pristup dodatnim sadržajima na temu stoicizma. Korisne savete is stoicizma možeš slušati u svojoj omiljenoj podkast aplikaciji ako zapratiš Ja.Stoik podkast ili YouTube kanal.


Početak