Izbegavaj nemir

foto: zulmaury saavedraunsplash

Stoički učitelji su živeli u svetu kojem nisu dominirali mediji. Nisu imali društvene mreže, novine, digitalnu televiziju niti bilborde koji bi im slali agresivne poruke gdegod da krenu.

Ovo će ti možda zvučati apsurdno, ali stoički filozofi su takođe zagovarali i veštinu praktikovanja neznanja. Publilije Sirijac na najbolji način opisuje o kavom je neznanju reč:

Uvek izbegavaj ono što te čini besnim.

Drugim rečima: ne zaokupljaj misli stvarima koje će te isprovocirati.

Ako znaš da će priča o politici za vreme porodičnog ručka izazvati žučnu raspravu, ne spominji politiku. Ako znaš da će prijatelj kojeg pozoveš telefonom odmah krenuti da se žali na život, pozovi ga da se vidite u nekom većem društvu kada ćete moći da raspravljate o raznim drugim temama. Ako će tvoje dete tinejdžer da plane ako ga kritikuješ zbog nereda u dečijoj sobi, probaj da pronađeš način da ga motivišeš da pospremi, ili se jednostavno seti kako je izgledala tvoja soba kada si bio u tim godinama.

Unutrašnji mir ti daje snagu

Nemoj da misliš da je izbegavanja situacija koje izazivaju nemir znak slabosti. Naprotiv, to je znak čvrste volje. Razmišljaj ovako: ,,Znam da će ova situacija da me natera da poludim i planem, ali ovaj put to neću dozvoliti.’’ Da bi to lakše postigao potrebno je da izbegneš stimuluse koji će izazvati takvu reakciju.

Nagrada za tvoj trud biće mir i spokoj.

Kako je lako odagnati i izbrisati svaku misao koja nam smeta ili ne odgovara našem biću i istog trenutka ponovo steći duševno spokojstvo!
– Marko Aurelije, Meditacije 5.2


Praktični saveti za stoički stil života

Da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi se na Ja.Stoik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak