Radi protiv sebe

foto: gage walkerunsplash

Koliko često ti se desi da zažališ zato što si dozvolio sebi da podlegneš slabosti i uradiš, ili ne uradiš, nešto zbog čega si se kasnije pokajao?

Ovde mislim na trivijalne, svakodnevne situacije na primer, kada pojedeš par zalogaja više domaće kobasice pa te kasnije muči stomak, i na one koje ti se redovno ponavljalju – kada kupiš nove pantalone iako imaš pun orman pantalona, ili novi televizor, samo zato što je par inča veći od onog kojeg već poseduješ.

Koliko je teško odupreti se prijatnoj emociji koju u nama izaziva želja za činjenjem nekih stvari, toliko je lako izbeći negativnu emociju koju kod nas izaziva obaveza.

Sigurno ti se dešavalo da iz dana u dan odlažeš spremanje stana, pa onda moraš da potrošiš duplo više energije i vremena da sve dovedeš u red. Takođe, može da ti se desi da osećaš čudan bol u zubu ali da zbog raznih obaveza nikako ne uspevaš da odeš do zubara, sve dok jedne noći zub ne počne toliko da boli da ne možeš da sastaviš pet minuta sna.

,,Prijatno’’ i ,,neprijatno’’ su vrednosne kategorije, one ne opisuju realno stanje stvari. Pušaču cigara prija jer ga opušta, nepušaču je ona izvor smrada. Stvari su onoliko prijatne ili neprijatne u zavisnosti od toga kakvu i koliko snažnu emotivnu reakciju bude u nama.

Prekini začarani krug

Kupovina novih cipela je svakako prijatna stvar, divan je osećaj obući ih prvi put. Ali već posle nedelju dana nošenja, te iste cipele nisu tako nove, i mi postajemo indiferentni prema njima do te mere da kada u izlogu ugledamo neke druge, odmah dobijemo želju da ih kupimo.

Šta je manje neprijatno, otići kod zubara i promeniti plombu, ili čekati da se zub toliko pokvari da je potrebno lečiti ga, ili vaditi?

Pogrešna percepcija emocija tera ljude da zapadaju u začarani krug želja – čim nas prođe jedna želja, žudimo za novom, ili u krug odbojnosti – skloni smo da izbegavamo neprijatnosti sve dok se ne nađemo u problemu iz kojeg je teško izvući se.

Ljude privlači bogatstvo, uživanje, lepota, ambicija i drugi slični pozivajući i prijatni doživljaji; odbija ih trud, smrt, bol, sramota ili štedljivi život. Stoga bismo trebali da naučimo kako da izbegnemo strah od jednog ili želju za drugim. Borimo se koristeći suprotnost: Povucimo se od predmeta koji nas privlače i pripremimo se da se suprotstavimo objektima koji napadaju.“
Seneka, Pisma prijatelju 123.12–13

Razmišljaj dugoročno

Stoički učitelji nas uče da ovom problemu pristupimo racionalno i shvatimo da ono što doživljavamo kao ,,prijatno’’ ne mora uvek da nas čini srećnim, isto kao što ,,neprijatne’’ stvari nisu uvek loše za nas.

Zato, kada se nađeš u izazovnoj situaciji, uposli razum i proceni da li je, i koliko, nešto korisno za tebe. Ako proceniš da tvoja trenutna emocija nije u harmoniji sa tvojom dugoročniom dobrobiti, ne dozvoli joj da diktira tvoje postupke, postupi suprotno!

Svaki put kada se uspešno odupreš stvarima koje te privlače, i svaki put kada skupiš snagu i volju da se suočiš sa stvarima koje te odbijaju, ti jačaš svoj karakter i postaješ bliži životu koji ti može doneti mir i sreću.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.Stoik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak