Kad ti se ne ustaje iz kreveta

foto: toa heftibaunsplash

Svi imamo dane kada nam se ne mili da ustanemo iz kreveta.

Može biti da je jutro suviše mračno i hladno, ili te tog dana očekuje obaveza koja u tebi izaziva emotivni otpor. Možda si preumoran od nedavnih poslova ili si noćni tip osobe kojoj više odgovara da ujutro duže spava, a da noću bude aktivna.

Svako od nas bi radije izabrao da dobar deo jutra provede u krevetu, ali šta nam to vredi kada nam svakodnevne obaveze nameću drugačiji dnevni ritam.

Čak je i Marko Aurelije, rimski imperator i stoik, apsolutni vladar najvećeg dela tada poznatog sveta, imao isti problem.

,,Ako neko može da uživa u životu i izležava se do mile volje, to je rimski car! Zašto li je uopšte ustajao iz kreveta?’’, pomislićeš.  

Evo šta je na tu temu Aurelije napisao u petoj knjizi svojih Meditacija:

,,Ako se u zoru probudiš zlovoljan, pomisli ovo: ,Probudio sam se zato da kao čovek krenem na posao. Pa zar onda da budem zlovoljan kada se spremam da radim ono zbog čega postojim i zbog čega sam došao na svet? Ili sam možda predodređen za to da ležim u krevetu i da se grejem?’ … Zar ne vidiš kako i cveće, i ptice, i mravi, i pauci, i pčele rade svoje poslove i kako prema svojim mogućnostima zajedno sa nama izgrađuju svemir? I zar ti nećeš da vršiš dužnost čoveka?’’

Svi smo deo iste prirode i kao takvi imamo dužnost da tu istu prirodu pomažemo i održavamo tako što ćemo pošteno i marljivo raditi svoj posao.

Vrši svoju ljudsku dužnost

Ako si po profesiji vozač, tvoj udeo u prirodi jeste da pomogneš ljudima da stignu na svoj posao, ili da omogućiš da roba koju prevoziš stigne do onih kojima je potrebna. Ako si arhitekta, tvoja uloga je da pomogneš ljudima da žive i rade u prostoru koji će im biti prijatan i zdrav za boravak. A ako si umetnik, priroda ti je podarila moć da stvaraš dela koja pokreću najlepše emocije –  koristi do kraja svoj dar.

Ustani i učestvuj u životu.   


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak