Pasivnost ubija

foto: erik lucaterounsplash

Život je veliki niz promena.

Svakih sedam do deset godina sve ćelije u našem telu se kompletno zamene. Tokom života menjamo način na koji razmišljamo i doživljavamo svet oko sebe. Kako sazrevamo, menjaju nam se želje i potrebe. Okolnosti koje nas okružuju se takođe svakodnevno menjaju, ponekad isuviše brzo i neočekivano.

Smer u kojem se trenutno krećeš u životu može ali i ne mora da bude najbolji za tebe, pogotovo ako si ga davno izabrao. Ako mu se prepustiš, ostaješ u zoni poznatog, čak i ako ti to poznato ne prija.

Pazi se da ne prođeš kao žaba koja bezbrižno pliva u vodi koja se polako i neprimetno zagreva sve dok je ne ošamuti. Zar da postaneš kuvana žaba?  

Sudbina nije fiksna

Ma koliko je mnogo stvari oko nas koje ne možemo da kontrolišemo i koje direktno utiču na naše živote, uvek imamo dovoljno prostora da napravimo potreban manevar i preusmerimo svoju budućnost u pravcu koji nam odgovara.

Dok dišeš i živiš imaš šansu da stvari preokreneš u svoju korist. Ne moraš da do kraja života budeš nesrećan, ali moraš dosta toga da promeniš u sebi samom kako bi bio u stanju da kontrolišeš svoju sudbinu.

Seti se onih koji su, ne zbog nedoslednosti, već zbog nedostatka napora, suviše nestabilni da bi živeli onako kako žele, te žive onako kako su započeli.
Seneka, O spokojnosti, 2.6

Sam si odgovoran za sve šta ti se u životu dešava, za sve uspehe i neuspehe, za sve male i velike korake, za sve dobre i pogrešne odluke.

Kada ovo shvatiš, nećeš više kriviti druge i nećeš više zavisiti od ljudi oko sebe – bićeš slobodan da započneš promenu odmah sada. Sve što je potrebno je da je dovoljno snažno želiš.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak