Slušaj pametne, a ne poznate

foto: ehimetalor akhere unuabonaunsplash

Poslednjih godina smo svedoci potpunog urušavanja moralnih vrednosti našeg društva koje je dobrim delom potstaknuto i potpomognuto neprofesionalnim i neetičkim odnosom medija prema javnosti.

Ovo nije problem samo na našim prostorima ali je upravo ovde taj fenomen dostigao svoju kulminaciju.

Glupost, zavist, prostakluk, laži i neznanje vrebaju nas sa svih strana, sa svih ekrana. Senzacionalizam, teorije zavere, afere, svađe i uvrede su ono što povećava gledanost, broj klikova i prilika za plasiranje reklama. ,,Reality-politika’’ se uvukla u domove građana. Tendenciozno kreirane verbalne fraze se ponavljaju iz dana u dan dok se potpuno ne urežu u podsvest građana i tako počnu da utiču na njihova politička uverenja.

Emisijama u kojima se ljudi podstiču da pokažu najgori deo sebe, hrani se sujeta gledalaca koji kada vide ,,poznate’’ kako se nedolično ponašaju, shvate da se ovi ne razlikuju mnogo od njih samih. Smejući se i komentarišući glupost drugih i sami pristaju na glupost umesto da je eliminišu iz svog života.

Ovo ne bi bilo toliko problematično da nismo izloženi pravom cunamiju negativnih informacija koji je preplavio gotovo sve kutke našeg mediskog prostora. Kada je čovek svakodnevno svedok određenih modela govora, razmišljanja i ponašanja on se vremenom na njih navikne, oni mu postaju normalni. Konačno, osoba i sama preuzima ove stilove ponašanja a da nije ni svesna toga.

O pravilnoj upotrebi uma

Ako bi neko poklonio tvoje telo prvoj osobi koja naiđe, ti bi svakako pobesneo. A ipak, ti sam nudiš svoj um svakom na koga naletiš, da ga maltretira, da mu stvara nemir i zabrinjava ga – zar te nije sram zbog toga?
Epiktet, Priručnik, 2.8

Najgora stvar u životu je pasivnost uma. Ona od osobe stvori ovcu koja prati stado jer ne poseduje sopstveni stav, cilj i ideju o životu. Takva osoba se utapa u gomilu, postaje jedna od, broj, ona preuzima identitet stada i živi svoj jadni život bez volje i nade u bolje sutra.

Moramo preuzeti stvari u svoje ruke. Moramo krenuti od sebe. Moramo reći ,,ne’’ pogrešnim sadržajima i amputirati ih svog mentalnog prostora. Ako nas bude dovoljno, loše će izgubiti svoju moć i zdravo razmišljanje će dobiti svoju šansu.

Biti mudar znači preusmeriti pažnju na svoju inteligenciju, ona je ta koja pokreće sve stvari.
– Heraklitov citat iz Životi poznatih filozofa od Diogena Learta

Izbaci iz života sve što je glupo i nebitno. Ovo vreme sada i ovde je nešto najvrednije što imaš. Ovaj trenutak se nikada više neće ponoviti! Zar želiš da ga posvetiš tračevima, ogovaranjima, neistinama i glupostima?

Nauči da prepoznaš manipulaciju koja te tera da razmišljaš i delaš na određen način. Nauči da prepoznaš laži koje imaju za cilj da te slude i uruše tvoje moralne vrednosti.

Moralne vrednosti su naš kompas u životu, one nas usmeravaju ka ciljevima koje nameravamo da ostvarimo i ka životu koji želimo da stvorimo za sebe.

Lične moralne vrednosti su nešto najvrednije što osoba poseduje.

Moralne vrednosti svakog pojedinca u društvu utiču na kolektivne vrednosti tog društva. Zato, zapamti ovo:

Time što neguješ svoj um i izgrađuješ lične vrline ti ne transformišeš samo sebe, već i ljude oko sebe.

Budli lep duhom jer lepota je život. Nakon svake katastrofe, Priroda razoreno obnovi tako što stvori novu lepotu. Lepota koju ti, i takvi kao ti nosite u sebi, učiniće da se moralna katastrofa koju živimo što pre okonča.


Praktični savet za stoički stil života

Ako želiš da saznaš praktične savete za stoički stil života, prijavi de na Ja.sotik mailing listu.

I PRIJAVLJUJEM SE I

Zašto da se prijaviš na mailing listu?

Možda si primetio da neki od tekstova na blogu sadrže savete za razvijanje stoičkog stila života a drugi ne. Ovo svakako nije razlog da oni tebi, kao nekom ko se dodatno interesuje za stoičku filozofiju, ne budu dostupni.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se prijaviš na Ja.Stoik mailing listu i pridružiš našoj probranoj grupi savremenih stoika.

Svaki put kada objavim novi tekst na blogu, na tvoju mail adresu će stići njegova integralna verzija koja kao bonus sadrži i praktične savete za život prema stoičkim principima.

Na ovaj način, nove informacije o stoicizmu će ti biti još lakše dostupne. Osim toga, ako imaš neko pitanje vezano za stoicizam, ili predlog koju temu želiš da dodatno obradim u svojim tekstovima, možeš slobodno da mi se direkto obratiš.

Ako ipak odlučiš da se ne prijaviš na ovu mailing listu, i dalje možeš da uživaš u biserima stoičke mudrosti koje ću redovno objavljivati na ovom blogu i na svom Instagram profilu.

Želim ti svako dobro,
Peđa Garašanin

P.S: Ne šaljem spam poruke. Možeš se odjaviti sa liste kad god poželiš.


Početak